Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Βρετανία απειλεί να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις Brexit

Οι απόψεις συνεχίζουν να διίστανται στο θέμα της «πληρωμής διαζυγίου». Η Βρετανία απειλεί να εγκαταλείψει τις συζητήσεις, αν η ΕΕ δεν κάνει πίσω στις απαιτήσεις της, με τον Βρετανό υπουργό Brexit να δηλώνει ότι και ένα δισ. θα ήταν «πολλά λεφτά».

Η Βρετανία απειλεί να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις Brexit

Οι υπουργοί της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρόκειται να συναντηθούν σήμερα στις Βρυξέλλες για να βελτιστοποιήσουν τη θέση τους στο Brexit, αφότου η Βρετανία απείλησε να εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις για την αποχώρησή της, εκτός κι αν το μπλοκ κάνει πίσω στις απαιτήσεις του για «πληρωμή διαζυγίου» μέχρι και 100 δισ. ευρώ.

Αν δεν γίνει αυτό, οι διαπραγματεύσεις της Βρετανίας θα βυθιστούν στο «χάος», δήλωσε ο υπουργός Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στους Sunday Times. Ακόμη και ένα δισεκατομμύριο στερλίνες θα ήταν «πολλά λεφτά», υποστήριξε.

Το μέγεθος του λογαριασμού εξόδου για το Ηνωμένο Βασίλειο καθώς και οι διαπραγματεύσεις για το αν οι συζητήσεις (για το διαζύγιο ή τη μελλοντική σχέση με την ΕΕ) μπορούν να ξεκινήσουν πριν οριστεί ο λογαριασμός αυτός, έχουν σταθεί πηγή διαμάχης εδώ και εβδομάδες. Όπως σχολιάζει το Bloomberg, τα θέματα αυτά θα αποδειχθούν πρώιμη δοκιμασία της ικανότητας και των δύο πλευρών να βρουν κοινό έδαφος.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έχει δηλώσει πως η Βρετανία θα πρέπει να πληρώσει περίπου 50 δισ. στερλίνες και ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου Σαβιέ Μπετέλ έχει εκτιμήσει το ποσό κάπου μεταξύ 40 και 60 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με υπολογισμούς των Financial Times, ο λογαριασμός μπορεί να διογκωθεί μέχρι και 100 δισ. ευρώ, ενώ έρευνα του Ινστιτούτου Ορκωτών Λογιστών στην Αγγλία και την Ουαλία τοποθετούν το κόστος μόλις στα πέντε δισ. στερλίνες.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση στις Βρυξέλλες, οι Ευρωπαίοι υπουργοί των 27 θα αξιολογήσουν και πιθανώς θα αναθεωρήσουν την εντολή στον διαπραγματευτή Μισέλ Μπαρνιέ.

19 Ιουνίου

Στο μεταξύ, καθώς οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι θα συναντιούνται στην καρδιά της Ευρώπης, η Βρετανίδα πρωθυπουργός Τερέζα Μέι θα εκμεταλλευτεί ομιλία της στην Ουαλία προκειμένου να προειδοποιήσει για ακόμη μία φορά κατά της πιθανότητας να τεθούν σε κίνδυνο οι διαπραγματεύσεις Brexit, σε περίπτωση νίκης του Εργατικού κόμματος στις γενικές εκλογές του Ιουνίου -ιδιαίτερα καθώς το ευρωπαϊκό μπλοκ λέγεται πως θέλει να ξεκινήσουν οι συζητήσεις στις 19 Ιουνίου, μόλις 11 ημέρες μετά την αναμέτρηση στις κάλπες.

«Η θέση της Βρετανίας στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης θα καλυφθεί από εμένα ή από τον Τζέρεμι Κόρμπιν», πρόκειται να δηλώσει η πρωθυπουργός στην ομιλία της, σύμφωνα με το πολιτικό της γραφείο. «Τη συμφωνία που επιδιώκουμε θα τη διαπραγματευτώ είτε εγώ είτε ο Τζέρεμι Κόρμπιν. Δεν θα υπάρχει χρόνος για χάσιμο και καθόλου χρόνος για να βρει μια καινούρια κυβέρνηση τον δρόμο της. Επομένως το διακύβευμα σε αυτές τις εκλογές είναι μεγάλο», θα υπογραμμίσει.

Όπως υπενθυμίζει το Bloomberg, οι δημοσκοπήσεις δείχνουν πως η κούρσα γίνεται όλο και πιο ενδιαφέρουσα, με το προβάδισμα των Tories έναντι των Εργατικών να έχει περιοριστεί στο μισό, σε εννέα ποσοστιαίες μονάδες από 18, βάσει της πιο πρόσφατης έρευνας που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v