Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι ανησυχίες για εμπορικό πόλεμο ενισχύουν το γεν

Το ιαπωνικό νόμισμα θα ωφεληθεί περισσότερο από την αύξηση προστατευτισμού. Θεωρείται ασφαλές καταφύγιο και η ιαπωνική οικονομία έχει δυνατό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών. Τα σχόλια της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας ανέβασαν την κορώνα.

Υποχωρεί το δολάριο σήμερα σε σχέση με το γεν, καθώς οι εντάσεις σχετικά με το παγκόσμιο εμπόριο οδηγούν τους επενδυτές στην αγορά του ιαπωνικού νομίσματος.

Η κορώνα στο υψηλότερο σημείο της, μετά το… σινιάλο από την Κεντρική Τράπεζα Νορβηγίας για αύξηση επιτοκίων νωρίτερα.

Οι επενδυτές πάντως εξακολουθούν να ανησυχούν για τον προστατευτισμό των ΗΠΑ και την επιβολή δασμών από την κυβέρνηση Τραμπ, με τη Wall Street να υποχωρεί την Τετάρτη.

Το γεν αναμένεται να ωφεληθεί περισσότερο σε όποια αύξηση του προστατευτισμού, με δεδομένο ότι η Ιαπωνία έχει δυνατό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών και τη φήμη του νομίσματος ως ασφαλούς καταφύγιου.

Το γεν, που ξεκίνησε τη χρονιά στα 113 γεν ανά δολάριο, καταγράφει κέρδη 0,4% και βρίσκεται στα 105,88 γεν ανά δολάριο.

Η κυβέρνηση Τραμπ πιέζει την Κίνα να μειώσει το εμπορικό πλεόνασμα με τις ΗΠΑ κατά 100 δισ. δολάρια.

Ο Λάρι Κούντλοου, ο νέος διευθυντής του εθνικού οικονομικού συμβουλίου του Λευκού Οίκου, σημείωσε την Τετάρτη ότι η Κίνα πήρε σκληρή αντίδραση από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες, στο θέμα του εμπορίου.

Ο δείκτης δολαρίου σε σχέση με ένα καλάθι σημαντικών νομισμάτων με οριακές κινήσεις βρίσκεται στα 89,76.

Το ευρώ με μικρές απώλειες 0,1% φτάνει στο 1,2357 δολάριο.

Η στερλίνα υποχωρεί 0,2%, στο 1,3932 δολάριο.

Αποφάσεις χάραξης πολιτικής

Τα σχόλια της Κεντρικής Τράπεζας της Νορβηγίας ότι τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν «μετά το καλοκαίρι του 2018», ελαφρώς νωρίτερα δηλαδή, οδήγησαν την κορώνα σε υψηλό επίπεδο.

Το συμβούλιο της Τράπεζας ψήφισε υπέρ της διατήρησης του επιτοκίου στο χαμηλό του 0,5%, αλλά σημείωσε ότι «το outlook της οικονομίας υποδηλώνει ότι σύντομα θα είναι το κατάλληλο για να αυξηθούν τα επιτόκια».

Η κίνηση αυτή έστειλε την κορώνα υψηλότερα 0,5%, στις 9.5080 κορώνες ανά ευρώ, στο υψηλότερο σημείο από τον Νοέμβριο. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v