Κάτω από τα 109 δολ. η τιμή πετρελαίου Brent

Πτωτικές τάσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού. Αποκλιμάκωση της έντασης στη Συρία. Επανέρχεται στα κανονικά επίπεδα η παραγωγή της Λιβύης. Περιορισμένες κινήσεις ενόψει Fed.

Κάτω από τα 110 δολάρια το βαρέλι υποχώρησε η τιμή του πετρελαίου Brent τη Τρίτη καθώς απομακρύνεται το σενάριο στρατιωτικής επέμβασης στη Συρία ενώ παράλληλα εξομαλύνεται η παραγωγή μαύρου χρυσού στη Λιβύη. 

Συγκεκριμένα, η τιμή Brent για συμβόλαια παράδοσης Νοεμβρίου μειώθηκε κατά 55 σεντ, στα 109,52 δολ. ανά βαρέλι, ενώ λίγο νωρίτερα υποχώρησε σε χαμηλό μήνα, αγγίζοντας τα 108,73 δολ. ανά βαρέλι. Στην αγορά της Νέας Υόρκης, η τιμή του αργού για συμβόλαια παράδοσης Οκτωβρίου υποχώρησε κατά 50 σεντ, στα 106,90 δολ. ανά βαρέλι.

Επισημαίνεται ότι η τιμή Brent έχει υποχωρήσει κατά 6% από το υψηλό 6 μηνών που είχε αγγίξει στα τέλη Αυγούστου, όταν οι ΗΠΑ απείλησαν τη Συρία με στρατιωτική επέμβαση. Τώρα, ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία προωθούν από κοινού ψήφισμα στο Συμβούλιο Ασφαλείας στη βάση της ρωσικής πρότασης για παράδοση του χημικού οπλοστασίου της Δαμασκού.

Παράλληλα, η κυβέρνηση της Λιβύης κατέληξε σε συμφωνία με τους διαδηλωτές που είχαν εμποδίσει την παραγωγή πετρελαίου στις εγκαταστάσεις στο δυτικό τμήμα της χώρας με αποτέλεσμα η προσφορά μαύρου χρυσού να επιστρέφει στα κανονικά επίπεδα. 

Οι κινήσεις των τιμών πάντως είναι περιορισμένες καθώς οι επενδυτές και στην αγορά πετρελαίου περιμένουν την ολοκλήρωση της διήμερης συνεδρίασης της Fed και τις αποφάσεις της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναφορικά με την επιβράδυνση της ποσοτικής χαλάρωσης. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v