Μαζικό sell off στην αγορά πετρελαίου

Έντονες πιέσεις στην αγορά μαύρου χρυσού. Πτώση 20% στις τιμές από τα υψηλά του Ιουνίου. Η αύξηση παραγωγής σε ΗΠΑ και Ρωσία, ενώ τα μέλη του ΟΠΕΚ ανταγωνίζονται μεταξύ τους.

Κάθετη πτώση εξακολουθεί να καταγράφει η τιμή του μαύρου χρυσού με την τιμή πετρελαίου Brent να διολισθαίνει κοντά σε χαμηλό 4ετίας. Συγκεκριμένα, η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Νοεμβρίου  υποχωρεί κατά 0,78% στα 89,75 δολ.. Η τιμή του αμερικανικού αργού διαμορφώνεται στα 83,59 δολ. ανά βαρέλι καταγράφοντας πτώση σχεδόν 20% από τα υψηλά του Ιουνίου. Το πετρέλαιο Brent υποχωρεί κατά 225 την ίδια περίοδο. 

Οι τιμές του μαύρου χρυσού καταρρέουν επειδή Ρωσία και ΗΠΑ αυξάνουν κατακόρυφα την προσφορά, ενώ η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας προοιωνίζεται σημαντική μείωση της ζήτησης. Η Ρωσία αύξηση της παραγωγή της κατά 0,7% στα 10,61 εκατ. βαρέλια την ημέρα τον προηγούμενο μήνα σύμφωνα με τα στοιχεία του CDU-TEK. Παράλληλα, οι ΗΠΑ, με την σχιστολιθική επανάσταση αύξησαν την παραγωγή της στα 8,88 εκατ. βαρέλια την ημέρα, που είναι το υψηλότερο επίπεδο από το 1986.

Η αλλαγή των δεδομένων είναι τόσο έντονη στην αγορά πετρελαίου που Σαουδική Αραβία και Ιράν, αν και μέλη του ΟΠΕΚ,ξ προχωρούν σε μείωση των τιμών προς τους αγοραστές της Ασίας προκειμένου να αυξήσουν το μερίδιο αγοράς τους σε τόσο δύσκολους καιρούς.

«Το sell off είναι μαζικό» δηλώνει η Thina Saltvedt της Nordea Markets μιλώντας στο Bloomberg και συμπληρώνει: «Δεν υπάρχει καταλύτης να ωθήσει υψηλότερα τις τιμές. Οι αγορές της Ασίας έχουν πλημμυρίσει από πετρέλαιο. Υπάρχουν περισσότερες ενδείξεις ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ δεν συνεργάζονται καλά μεταξύ τους αυτές τις ημέρες. Τα πράγματα δεν δείχνουν καλά εάν ο ΟΠΕΚ δεν θέλει να ελέγξει τα πράγματα».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v