Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μικρή άνοδος για το Brent στα $80 με το βλέμμα στον ΟΠΕΚ

Κρίσιμες οι διαβουλεύσεις στη Βιέννη. Παρόν και ο επικεφαλής της ρωσικής Rosneft καθώς τα πετρελαιοπαραγωγά κράτη αναζητούν τρόπους χαλιναγώγησης των τιμών. Τα σενάρια για ταυτόχρονη μείωση της παραγωγής από ΟΠΕΚ αλλά και Ρωσία.

Διστακτικά βήματα ανόδου καταγράφει η τιμή πετρελαίου Brent, μόλις δύο 24ωρα πριν την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ και ενώ στην αγορά κυκλοφορούν σενάρια για επικείμενη μείωση της παραγωγής από το καρτέλ. Στη Βιέννη – όπου συνεδριάζει στις 27 Νοεμβρίου του ΟΠΕΚ – βρίσκεται ήδη ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας καθώς και ο Igor Sechin, ο επικεφαλής της ρωσικής Rosneft.

«Ο Sechin, στενός συνεργάτης του προέδρου Πούτιν αναμένεται να συναντηθεί με αξιωματούχους του ΟΠΕΚ καθώς υπάρχουν ενδείξεις από τη Μόσχα ότι η Ρωσία θα μπορούσε να μειώσει την παραγωγή της ή τις εξαγωγές της εάν συμφωνήσει σε αντίστοιχη κίνηση και το καρτέλ» αναφέρει το Reuters.

Οι πιέσεις προς μία τέτοια κίνηση είναι ασφυκτικές από κράτη όπως η Βενεζουέλα που πλήττονται από την κατάρρευση που καταγράφεται στις τιμές του μαύρου χρυσού. Από τις αρχές του έτους, έχουν υποχωρήσει κατά 23%. Σήμερα, η τιμή πετρελαίου Brent για συμβόλαια Ιανουαρίου ενισχύεται κατά 54 σεντ με αυτή την κινητικότητα, στα 80,22 δολ. ανά βαρέλι.  

Η αλλαγή των δεδομένων στην αγορά πετρελαίου πάντως, αποδίδεται αφενός στις ΗΠΑ που έχουν αυξήσει κατακόρυφα τη δική τους παραγωγή με την σχιστολιθική επανάσταση και τη μέθοδο του fracturing, αφετέρου στην επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας.

«Διπλωματικές πηγές και πηγές της αγοράς αναφέρουν πως Σαουδάραβες αξιωματούχοι ενημερώσουν τους τελευταίους μήνες πως το Ριάντ, θα μπορούσε να αποδεχθεί τιμές ακόμη και 70-80 δολ. ανά βαρέλι για ένα περίπου χρόνο» σχολιάζει το Reuters. Το Ριάντ άλλωστε, έχει ήδη μειώσει τις επίσημες τιμές εξαγωγών σε Ασία και ΗΠΑ, σε μία προσπάθεια να κρατήσει μερίδιο αγοράς από την επεκτεινόμενη αμερικανική παραγωγή.

Η πρόταση της Μόσχας για συντονισμένες κινήσεις

Οι αναλυτές επισημαίνουν πως το ερώτημα δεν είναι εάν θα υπάρξει μείωση της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ αλλά πόσο μεγάλη θα είναι αυτή. Η ρωσική εφημερίδα Kommersant, αποκαλύπτει πως η Μόσχα θα προτείνει μείωση της δικής της παραγωγής κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα με παράλληλη μείωση 1,4 εκατ. βαρέλια/ημέρα από τον ΟΠΕΚ. Η Standard Chartered κάνει λόγο για προσπάθειες μείωσης παραγωγής ακόμη στα 29 εκατ. βαρέλια ημερησίως και η Citigroup αναφέρει πως το νούμερο θα είναι πιο κοντά στα 30 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v