Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανοδικά κινείται το πετρέλαιο καθώς προχωρούν οι μειώσεις παραγωγής

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,77% στα 51,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,76% στα 54,05 δολάρια. Ανοδικά κινείται ο χρυσός, υποχωρεί το ασήμι.

Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου για πρώτη φορά εδώ και τρεις ημέρες, χάρη στην είδηση πως η Σαουδική Αραβία περιορίζει την προσφορά προς την Ασία. Ωστόσο οι αμφιβολίες για την εφαρμογή της συμφωνίας που παραμένουν, αλλά και οι αυξανόμενες εξαγωγές από άλλους παραγωγούς, κρατούν ένα πλαφόν στην άνοδο.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,77% στα 51,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,76% και διαπραγματεύεται στα 54,05 δολάρια το βαρέλι.

Η Σαουδική Αραβία, ο κορυφαίος εξαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο, ενημέρωσε κάποιους από τους Ασιάτες πελάτες της ότι θα μειώσει ελαφρώς την προσφορά αργού το Φεβρουάριο.

Ωστόσο υπάρχει ακόμη πολύ πετρέλαιο για να καλύψει τα κενά που αφήνει η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών: η εξόρυξη στη Βόρεια Αμερική διαρκώς αυξάνεται, ενώ η Ευρώπη και η Κίνα έχουν εξάγει την ποσότητα-ρεκόρ των 22 εκατ. βαρελιών αργού από τη Βόρεια Θάλασσα και το Αζερμπαϊτζάν στην Ασία αυτό το μήνα.

Παράλληλα πολλοί παρατηρητές της αγοράς εξακολουθούν να αμφιβάλλουν για το αν οι προγραμματισμένες μειώσεις στην παραγωγή θα είναι αρκετές για να εξισορροπήσουν την αγορά, η οποία είναι υπερκορεσμένη εδώ και δύο χρόνια.

«Οι traders συνέχισαν να αγχώνονται για την αυξανόμενη προσφορά από τις ΗΠΑ και για τη συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στις μειώσεις που έχουν συμφωνηθεί», συνόψισε η ANZ.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός. Το πολύτιμο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,33%, στα 1.189,30 δολάρια. Νωρίτερα σήμερα, ο χρυσός βρέθηκε σε υψηλά έξι ετών, καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την πολιτική αβεβαιότητα. Ωστόσο το ισχυρό δολάριο αναμένεται να πιέσει αυτή την άνοδο.

Το ασήμι υποχωρεί κατά 0,20% και διαπραγματεύεται στα 16,815 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v