Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω των μειώσεων παραγωγής

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,94% στα 52,74 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 1,07% στα 55,69 δολάρια. Ενισχύονται χρυσός και ασήμι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς λαμβάνουν στήριξη από αναφορές ότι βασικά μέλη του ΟΠΕΚ αρχίζουν να μειώνουν την παραγωγή, αλλά και από προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση από την Κίνα.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,94% στα 52,74 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 1,07% και διαπραγματεύεται στα 55,69 δολάρια το βαρέλι.

«Εμφανίζονται αναφορές ότι τα μέλη του ΟΠΕΚ που υπέγραψαν τη συμφωνία για τη μείωση παραγωγής έχουν ήδη αρχίσει να ελαττώνουν την παραγωγή τους», ανέφερε ο Daniel Hynes, αναλυτής για τα εμπορεύματα, στην ANZ Research.

Στο μεταξύ, ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία του ΟΠΕΚ θα επιταχύνει την εξισορρόπηση της παγκόσμιας αγοράς πετρελαίου και πως οι τιμές θα ανταποκριθούν αργότερα φέτος.

Ο υπουργός ανέφερε σε συνέδριο στο Αμπου Ντάμπι ότι η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου θα αυξηθεί κατά πολύ παραπάνω του ενός εκατομμυρίου βαρέλια την ημέρα το 2017, ενώ η αγορά θα γίνει πιο σφικτή σε δύο με τρία χρόνια.

Ο υπουργός Πετρελαίου της Κουβέιτ Essam Al-Marzouq τόνισε μιλώντας στο ίδιο συνέδριο ότι η χώρα του έχει μειώσει την παραγωγή της κατά περισσότερο απ’ όσο υποσχέθηκε στο πλαίσιο της συμφωνίας, χωρίς να δώσει περαιτέρω πληροφορίες.

Από την άλλη, ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράκ Jabar Ali al-Luaibi είπε στους δημοσιογράφους ότι το Ιράκ «ήλπιζε σε μια καλύτερη τιμή». Όπως πρόσθεσε, η χώρα έχει μειώσει τις εξαγωγές κατά 170.000 βαρέλια την ημέρα και θα τις ελαττώσει κατά 40.000 ακόμη αυτή την εβδομάδα.

Ανοδικά κινούνται επίσης ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,67% στα 1.204,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο επίσης 0,67% και διαπραγματεύεται στα 16,940 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v