Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρεί το πετρέλαιο λόγω υπερπροσφοράς

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,33% στα 48,91 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,23% στα 52,09 δολάρια το βαρέλι. Ο χρυσός συνεχίζει να ενισχύεται λόγω πολιτικής αναταραχής στις ΗΠΑ.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αγορά παραμένει υπερκορεσμένη παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και άλλων μεγάλων παραγωγών να μειώσουν την προσφορά και να στηρίξουν τις τιμές.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,33% στα 48,91 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,23% και διαπραγματεύεται στα 52,09 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο ποικιλίες κινήθηκαν ανοδικά εχθές, λόγω υποχώρησης στα αμερικανικά αποθέματα αργού αλλά και στην αμερικανική παραγωγή. Ωστόσο η μείωση των αποθεμάτων ήταν μικρότερη από το αναμενόμενο και σύμφωνα με τους αναλυτές η αγορά παραμένει εξαιρετικά κορεσμένη.

«Τα αποθέματα αργού εξακολουθούν να είναι υψηλότερα από τα περυσινά (...) Έχουμε πολύ δρόμο μέχρι να φτάσουμε στον πενταετή μέσο όρο», επιβεβαίωσε ο Sukrit Vijayakar, διευθυντής στην συμβουλευτική εταιρία Trifecta που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας.

Στις 25 Μαΐου τα μέλη του ΟΠΕΚ πρόκειται να συναντηθούν στη Βιέννη για να χαράξουν την πολιτική παραγωγής για τους επόμενους έξι μήνες και αναμένεται να παρατείνουν την συμφωνία μείωσης της προσφοράς, ενδεχομένως και για εννέα μήνες.

Ο Giovanni Staunovo, αναλυτής πετρελαίου στην UBS, βλέπει 60% πιθανότητα το καρτέλ να παρατείνει την συμφωνία. Όπως ανέφερε, αυτό θα συσφίξει την αγορά πετρελαίου και θα πιέσει ανοδικά τις τιμές, καθώς η ζήτηση αυξάνεται σταδιακά φέτος.

Στο μεταξύ ο χρυσός ενισχύεται, καθώς βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αμερική. Οι τιμές σταθεροποιούνται σε υψηλά δύο εβδομάδων, λόγω της πολιτικής αναταραχής στις Ηνωμένες Πολιτείες και των προσδοκιών για μια σειρά επιθετικών αυξήσεων επιτοκίων στη χώρα.

Το κίτρινο μέταλλο καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,21% και διαπραγματεύεται στα 1.261,40 δολάρια η ουγγιά. 

Πτωτικά κινείται το ασήμι, κατά 0,39% στα 16,84 δολάρια η ουγγιά.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v