Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συνεχίζεται το χθεσινό ράλι στο πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,47% στα 49,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,41% στα 52,03 δολάρια. Ο χρυσός κινείται ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα ενώ ενισχύεται και το ασήμι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, συνεχίζοντας το ράλι μετά τη χθεσινή, κοινή ανακοίνωση Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας για προσπάθεια παράτασης της συμφωνίας μείωσης παραγωγής για άλλους εννέα μήνες.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,47% στα 49,08 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,41% και διαπραγματεύεται στα 52,03 δολάρια.

Προκειμένου να αναχαιτίσουν την υπερπροσφορά στις παγκόσμιες αγορές πετρελαίου, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία ανακοίνωσαν από κοινού τη Δευτέρα ότι επιθυμούν να παραταθεί η συμφωνία των μεγάλων παραγωγών για ακόμη εννέα μήνες, μέχρι τα τέλη Μαρτίου του 2018.

Η απόφαση αναμένεται να παρθεί στις 25 Μαΐου, στη διάρκεια συνάντησης του ΟΠΕΚ και των εταίρων του στη Βιέννη.

«Μένει να δούμε αν όλες οι χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία θα συμφωνήσουν με τη στάση της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας», σχολίασε ο Sukrit Vijayakar, επικεφαλής της συμβουλευτικής εταιρίας Trifecta που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας.

Πάντως ο υπουργός Πετρελαίου του Κουβέιτ Essam al-Marzouq δήλωσε την Τρίτη ότι στηρίζει την πρωτοβουλία των δύο μεγάλων παραγωγών.

Από την άλλη, ο James Woods, αναλυτής επενδύσεων στην αυστραλιανή Rivkin Securities, ανέφερε πως η προσφορά πετρελαίου μάλλον θα παραμείνει σε υψηλά επίπεδα παρά τις περικοπές.

«Όπως έχουμε δει τους τελευταίους έξι μήνες, η αυξανόμενη παραγωγή στις ΗΠΑ και τα αποθέματα-ρεκόρ έχουν κρατήσει την άνοδο περιορισμένη και μια εννεάμηνη παράταση σε αυτή τη φάση δεν είναι πιθανό να το "σπάσει" αυτό», προέβλεψε.

Πάντως ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) δεν συμφωνεί με τον αναλυτή, καθώς σε σημερινή του έκθεση τόνισε ότι «η εξισορρόπηση στην αγορά έχει ήδη έρθει» και πως δεν αντανακλάται ακόμη στα αποθέματα, γιατί η αγορά ακόμα απορροφά πετρέλαιο που παράχθηκε πριν την εφαρμογή των περικοπών.

Όπως προέβλεψε, το δεύτερο μισό του 2017 θα ακολουθήσουν περαιτέρω μειώσεις στα παγκόσμια αποθέματα.

Ανοδικά κινούνται σήμερα ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα, καθώς το δολάριο υποχωρεί λόγω αδύναμων αμερικανικών στοιχείων. Το κίτρινο μέταλλο καταγράφει άνοδο 0,35% και διαπραγματεύεται στα 1.234,30 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι ενισχύεται κατά 0,58%, στα 16,70 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v