Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε υψηλά δύο εβδομάδων ο χρυσός λόγω Τραμπ

Οι αυξανόμενες ανησυχίες για την κυβέρνηση Τραμπ ανοίγουν την όρεξη για ασφαλή καταφύγια και ενισχύουν τον χρυσό 0,56% στα 1.243,30. Πτωτικά κινείται το πετρέλαιο, τη στιγμή που οι αναλυτές κάνουν λόγω για «αδύναμη ρητορική» από ΟΠΕΚ.

Υψηλά δύο εβδομάδων αγγίζει ο χρυσός, καθώς βυθίζονται οι ασιατικές μετοχές και το δολάριο, εν μέσω πολιτικής αβεβαιότητας αφότου πηγή αποκάλυψε πως ο Ντόναλντ Τραμπ ζήτησε από το FBI να δώσει τέλος σε έρευνα επάνω στον πρώην σύμβουλό του σε θέματα εθνικής ασφάλειας.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,56% σε 1.243,30 δολάρια η ουγγιά, ενώ και το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,67% και διαπραγματεύεται στα 16,86 δολάρια.

«Βλέπουμε ένα εγγενώς αδύναμο δολάριο λόγω της ρητορικής Τραμπ», ανέφερε ο Barnabas Gan, αναλυτής στην OCBC Bank. «Η ζήτηση για ασφαλή καταφύγια λόγω του Τραμπ και των γεωπολιτικών εντάσεων, ιδιαίτερα αυτές που εγείρονται από τη δοκιμή πυραύλου από τη Βόρεια Κορέα, αυξάνει τις τιμές του χρυσού», πρόσθεσε.

«Ο κόσμος θα μπορούσε να αναζητά βραχυπρόθεσμη στήριξη στα 1.240 δολάρια», εκτίμησε.

Όπως συμπλήρωσε ο αναλυτής της INTL FC Stone, Edward Meir, η εστίαση του Λευκού Οίκου στα προβλήματά του ελαττώνει τις πιθανότητες θέσπισης νομοθεσίας που είναι σημαντική για τις αγορές, κυρίως φορολογική και ρυθμιστική «ανακούφιση», αλλά και δαπάνες σε υποδομή.

«Μια απουσία προόδου σε αυτά τα θέματα θεωρητικά θα πρέπει να συνδράμει στο να διατηρήσει η Fed μια πιο επιθετική πορεία για περισσότερο καιρό, πλήττοντας το δολάριο και πιθανώς τις μετοχές μακροπρόθεσμα, αλλά πιθανότατα ωφελώντας τον χρυσό», εξήγησε.

Από την άλλη το πετρέλαιο κινείται πτωτικά, λόγω στοιχείων που κατέδειξαν αυξημένα αμερικανικά αποθέματα αργού. Τα στοιχεία τροφοδοτούν τις ανησυχίες πως οι αγορές παραμένουν κορεσμένες, παρά τις προσπάθειες των κορυφαίων παραγωγών -της Σαουδικής Αραβίας και της Ρωσίας- να παρατείνουν τις περικοπές στην παραγωγή.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,88% στα 48,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,74% και διαπραγματεύεται στα 51,28 δολάρια.

«Η αδυναμία της ρητορικής του ΟΠΕΚ (…) αποκαλύφθηκε ηχηρά, καθώς τα αποθέματα αμερικανικού αργού παρουσίασαν απροσδόκητη άνοδο», ανέφερε ο Jeffrey Halley της OANDA.

Παράλληλα προκύπτουν ανησυχίες και για τα δεξαμενόπλοια που αποθηκεύουν πετρέλαιο στα ανοικτά της Κίνας, διότι οι εγκαταστάσεις της χώρας στη στεριά είναι πλήρεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v