Υποχωρεί το πετρέλαιο καθώς επιμένει η υπερπροσφορά

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,20% στα 49,70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει μεγαλύτερη πτώση 0,59% στα 51,98 δολάρια. Πτωτικά ο χρυσός, μετά τα υψηλά μήνα νωρίτερα σήμερα λόγω Βρετανίας, Ιταλίας και Ελλάδας.

Πτωτικά κινείται και πάλι το πετρέλαιο, καθώς οι επίμονες ανησυχίες για την υπερπροσφορά στις αγορές επικρατούν των ενδείξεων για ισχυρό ξεκίνημα στην λεγόμενη καλοκαιρινή «driving season» στην Αμερική, όπου το καλοκαίρι αυξάνεται κατά πολύ η κατανάλωση καυσίμων κίνησης.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,20% στα 49,70 δολάρια το βαρέλι, καθώς η πρόσφατη άνοδος προς τα 50 δολάρια το βαρέλι έχασε momentum. Το Brent παρουσιάζει μεγαλύτερη πτώση της τάξης του 0,59% και διαπραγματεύεται στα 51,98 δολάρια.

«Το WTI πράγματι αποπειράθηκε να κινηθεί ψηλότερα, αλλά απέτυχε στο επίπεδο των 50 δολαρίων πριν υποχωρήσει και πάλι», επιβεβαίωσε ο Jeffrey Halley, ανώτατος αναλυτής αγορών στην OANDA στη Σιγκαπούρη.

Οι αναλυτές εξηγούν πως η προηγούμενη τόνωση στις τιμές ήρθε από ενδείξεις πως η driving season στις ΗΠΑ είχε ισχυρό ξεκίνημα.

Η ζήτηση των ΗΠΑ για καύσιμα κίνησης, όπως βενζίνη για καύσιμα, ντίζελ για λεωφορεία και καύσιμα αεροσκαφών, τείνει να αυξάνεται σημαντικά τους καλοκαιρινούς μήνες, καθώς οικογένειες επισκέπτονται φίλους και συγγενείς ή πάνε διακοπές. Η λεγόμενη «summer driving season» ξεκίνησε επισήμως με την αργία της Memorial Day αυτή τη Δευτέρα.

«Η έναρξη της αμερικανικής driving season (…) τόνωσε την πεποίθηση στην αγορά, πως τα αποθέματα θα άρχιζαν να υποχωρούν τις ερχόμενες εβδομάδες», τόνισε σε σημερινή της έκθεση η ANZ Bank.

Η American Automobile Association (AAA) ανέμενε ενόψει της Memorial Day πως 39,3 εκατ. Αμερικανοί θα ταξίδευαν 50 μίλια (80χλμ) ή και παραπάνω από την έδρα τους στη διάρκεια αυτής της αργίας, πρόβλεψη που σηματοδότησε την μεγαλύτερη απόσταση σε μίλια από το 2005.

Παρ’ όλ’ αυτά, οι traders επισημαίνουν πως οι συνεχιζόμενες ανησυχίες εξαιτίας της υπερπροσφοράς εξακολουθούν να πιέζουν πολύ τις τιμές.

Οι Αμερικανοί παραγωγοί έχουν προσθέσει εξέδρες πετρελαίου για 19 συνεχόμενες εβδομάδες, οδηγώντας το συνολικό αριθμό σε 722. Πρόκειται για το υψηλότερο νούμερο από τον Απρίλιο του 2015 και για το πιο παρατεταμένο σερί ανόδων που έχει καταγραφεί ποτέ, σύμφωνα με στοιχεία της Baker Hughes.

Ο χρυσός κινείται καθοδικά, ωστόσο νωρίτερα σήμερα άγγιξε υψηλά ενός μήνα καθώς οι γεωπολιτικές εντάσεις συνεχίζουν να ανοίγουν την όρεξη των επενδυτών για ρίσκα.

Το κίτρινο μέταλλο αυτή τη στιγμή υποχωρεί 0,28%, στα 1.264,60 η ουγγιά.

Μεταξύ των εξελίξεων που επηρέασαν το πρωί τους επενδυτές είναι οι επερχόμενες εκλογές στη Βρετανία, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών στην Ιταλία και οι ανησυχίες για το ελληνικό χρέος, εξήγησε ο Halley της OANDA.

«Η εικόνα θα γίνει πιο ασαφής καθώς θα προχωρά η εβδομάδα, διότι περιμένουμε να έρθουν πολλά στοιχεία από όλο τον κόσμο», συμπλήρωσε. Το ασήμι ενισχύεται κατά 0,24% και διαπραγματεύεται στα 17,365 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v