Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρά το πετρέλαιο μετά τη χθεσινή «βουτιά»

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,55% στα 49,17 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,70% στα 51,82 δολάρια. Ανοδικά κινούνται χρυσός και ασήμι.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η χθεσινή «βουτιά» σχεδόν 5% στον μαύρο χρυσό προσέλκυσε κάποιους επενδυτές να ξαναμπούν στην αγορά.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,55% στα 49,17 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,70% και διαπραγματεύεται στα 51,82 δολάρια.

Το πετρέλαιο βυθίστηκε χθες, αφότου ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του παρέτειναν την ιστορική συμφωνία για μείωση της παραγωγής τους μέχρι και τον Μάρτιο του 2018. Η ανακοίνωση απογοήτευσε τους επενδυτές, οι οποίοι είχαν ήδη εξοικειωθεί με την πιθανότητα παράτασης και περίμεναν βαθύτερες περικοπές από τους πετρελαιοπαραγωγούς.

Παρότι οι επενδυτές επιθυμούν περισσότερη δράση από τους παραγωγούς, οι ίδιοι είναι βέβαιοι πως το σχέδιό τους θα μειώσει τα παγκόσμια αποθέματα στον πενταετή μέσο όρο των 2,7 δισ. βαρελιών.

«Το πρόβλημα είναι ότι οι επενδυτές θέλουν αποτελέσματα σήμερα, ενώ ο ΟΠΕΚ εστιάζει σε σταθεροποίηση μέσα στους ερχόμενους έξι με εννέα μήνες. Επομένως η μεγάλη πίεση χθες ήταν λίγο υπερβολική», σχολίασε ο Hans van Cleef, ανώτατος οικονομολόγος στην ABN Amro για τον τομέα της ενέργειας.

Στο μεταξύ παραμένουν οι ανησυχίες για το ότι οι μειώσεις παραγωγής θα στηρίξουν μια περαιτέρω άνοδο στην παραγωγή στις ΗΠΑ, όπου οι παραγωγοί μπορούν να αντλούν με πολύ χαμηλότερο κόστος.

Σε κάθε περίπτωση, με την αμερικανική παραγωγή να αυξάνεται σταθερά και με τον ΟΠΕΚ και τους συμμάχους του πιθανώς να τονώνουν την παραγωγή το 2018 για να ανακτήσουν το χαμένο μερίδιο αγοράς, πολλοί traders -περιλαμβανομένης και της Goldman Sachs- βλέπουν νέα βουτιά στις τιμές του πετρελαίου.

Ανοδικά κινούνται σήμερα και ο χρυσός και το ασήμι. Ο χρυσός ενισχύεται 0,75% στα 1.265,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,62% στα 17,30 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v