Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτωτικά το πετρέλαιο παρά την παράταση της συμφωνίας ΟΠΕΚ

Συνεχίζει πτωτικά το πετρέλαιο, παρότι ο ΟΠΕΚ ανακοίνωσε σήμερα ότι παρατείνει τις μειώσεις παραγωγής για εννέα μήνες μέχρι το Μάρτιο του 2018. Πέραν της παράτασης οι επενδυτές ήλπιζαν και σε βαθύτερες μειώσεις.

Υποχωρεί το πετρέλαιο και αυξάνει τις απώλειες, αν και οι παραγωγοί του ΟΠΕΚ ανακοίνωσαν ότι θα παρατείνουν την ιστορική τους συμφωνία για εννέα μήνες ακόμη.

Μεγαλώνουν οι απώλειες μετά την ανακοίνωση, με το αμερικανικό αργό να υποχωρεί κατά 1,44% στα 50,62 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει μικρότερη πτώση της τάξης του 1,22% και διαπραγματεύεται στα 53,30 δολάρια το βαρέλι.

Περισσότεροι παραγωγοί στήριξαν ήδη από το πρωί την παράταση της συμφωνίας -μεταξύ αυτών το Ιράν και το Ιράκ-, με αποτέλεσμα αρχικά οι τιμές να κινηθούν ανοδικά. Ωστόσο η πορεία του μαύρου χρυσού αντιστράφηκε καθώς οι υπουργοί Ενέργειας δήλωσαν πως πιθανώς η συμφωνία θα παραταθεί «με τους ίδιους όρους για εννέα μήνες», υπονοώντας ότι το καρτέλ και οι εταίροι του δεν θα βαθύνουν τις περικοπές στην προσφορά.

Ο Σαουδάραβας υπουργός έκανε νωρίτερα λόγο για «ασφαλές ποντάρισμα» αναφερόμενος στην παράταση, διευκρίνισε ότι οι παραγωγοί πιθανότατα θα προχωρήσουν με τους ίδιους όρους και πρόσθεσε πως η Νιγηρία και η Λιβύη θα εξακολουθήσουν να εξαιρούνται από τις μειώσεις.

Ο υπουργός Πετρελαίου του Ιράν, που έχει αρκετές φορές συγκρουστεί με τη Σαουδική Αραβία σε προηγούμενες συναντήσεις του καρτέλ, τόνισε ότι η χώρα του θα ακολουθήσει την πλειοψηφία των μελών στην απόφασή τους και συμπλήρωσε ότι δεν υπάρχει πρόταση στο τραπέζι για βαθύτερες περικοπές.

Αργότερα σήμερα στις συζητήσεις του καρτέλ στη Βιέννη θα συμμετάσχουν και παραγωγοί εκτός ΟΠΕΚ, ενώ αναμένεται ευρέως πως την παράταση θα ακολουθήσουν και οι περίπου 12 παραγωγοί εκτός του καρτέλ που συμμετείχαν στη συμφωνία ήδη από τον Ιανουάριο.

Ο Gary Ross, επικεφαλής πετρελαίου παγκοσμίως για την PIRA Energy, μονάδα του S&P Global Platts, επισημαίνει: «Η Ρωσία έχει τις επερχόμενες εκλογές και οι Σαουδάραβες έχουν την IPO της Aramco του χρόνου, επομένως πραγματικά θα κάνουν ό,τι χρειαστεί για να στηρίξουν τις τιμές του πετρελαίου».

Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλευτική εταιρία Wood Mackenzie που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας υπογράμμισε ότι η εννεάμηνη παράταση «θα έχει μικρό αντίκτυπο στην πρόβλεψή μας για την τιμή το 2017, η οποία είναι στο ετήσιο μέσο όρο των 55 δολαρίων το βαρέλι για το Brent».

Εκτιμάται πως η εννεάμηνη παράταση της ιστορικής συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση 950.000 βαρελιών/ημέρα για την αμερικανική παραγωγή, πράγμα που υπονομεύει τις προσπάθειες του καρτέλ.

Η αμερικανική παραγωγή έχει ήδη ενισχυθεί πάνω από 10% από τα μέσα του 2016 μέχρι σήμερα, σε πάνω από 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται τις υψηλότερες τιμές και το κενό που έχει αφήσει ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του.

Ανοδικά κινείται και ο χρυσός και το ασήμι, καθώς το δολάριο υποχωρεί αφότου τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed υποβάθμισαν τις πιθανότητες περισσότερων επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,30% στα 1.256,80 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,19% στα 17,15 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v