Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενισχύεται το πετρέλαιο λόγω ΟΠΕΚ, Ιράν, Ιράκ

Περισσότεροι παραγωγοί στηρίζουν την παράταση της συμφωνίας του ΟΠΕΚ για μείωση της προσφοράς, γεγονός που ενισχύει την άποψη των αναλυτών πως η παράταση για εννέα μήνες είναι «τελειωμένη υπόθεση».

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς το Ιράν και το Ιράκ στηρίζουν την εννεάμηνη παράταση στη συμφωνία των μεγάλων παραγωγών για μείωση της προσφοράς. Τα μέλη του ΟΠΕΚ και οι εταίροι τους αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα υπέρ της παράτασης, κατά τη συνάντησή τους στη Βιέννη.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,92% στα 51,83 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,96% και διαπραγματεύεται στα 54,48 δολάρια το βαρέλι.

Και οι δύο ποικιλίες αναφοράς έχουν «σκαρφαλώσει» παραπάνω από 16% σε σχέση με τα χαμηλά του Μαΐου. Αυτή τη στιγμή ενισχύονται καθώς η αγορά προβλέπει πως το καρτέλ και άλλοι παραγωγοί θα παρατείνουν τις περικοπές μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2018, αντί να καλύψουν μόνο το πρώτο εξάμηνο του 2017, όπως αρχικά είχε συμφωνηθεί.

Αναλυτές και traders προβλέπουν ευρέως ότι η παράταση είναι «τελειωμένη υπόθεση», καθώς η συνεχιζόμενη υπερπροσφορά εξακολοθεί να πιέζει το καρτέλ και τους άλλους πετρελαιοπαραγωγούς.

Πάντως ο James Woods, αναλυτής στην αυστραλιανή Rivkin Securities, τόνισε πως η παράταση στις περικοπές έχει ήδη αποκρυσταλλωθεί στις τιμές του πετρελαίου και πρόσθεσε πως δεν είναι πιθανό σε αυτό το στάδιο να ανακοινωθούν βαθύτερες μειώσεις.

«Οι αξιωματούχοι του ΟΠΕΚ προτιμούν (…) να περιμένουν να δουν τον αντίκτυπο μιας παράτασης στην εξισορρόπηση της αγοράς, πριν προχωρήσουν σε πιο δραστικές ενέργειες», εξήγησε.

Από την άλλη, η συμβουλευτική εταιρία Wood Mackenzie που δραστηριοποιείται στον τομέα της ενέργειας υπογράμμισε ότι η εννεάμηνη παράταση «θα έχει μικρό αντίκτυπο στην πρόβλεψή μας για την τιμή το 2017, η οποία είναι στο ετήσιο μέσο όρο των 55 δολαρίων το βαρέλι για το Brent».

Εκτιμάται πως η εννεάμηνη παράταση της ιστορικής συμφωνίας θα έχει ως αποτέλεσμα αύξηση 950.000 βαρελιών/ημέρα για την αμερικανική παραγωγή, πράγμα που υπονομεύει τις προσπάθειες του καρτέλ.

Η αμερικανική παραγωγή έχει ήδη ενισχυθεί πάνω από 10% από τα μέσα του 2016 μέχρι σήμερα, σε πάνω από 9,3 εκατ. βαρέλια την ημέρα, καθώς οι παραγωγοί εκμεταλλεύονται τις υψηλότερες τιμές και το κενό που έχει αφήσει ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του.

Σε περίπτωση που η σημερινή συνάντηση καταλήξει σε παράταση για ολόκληρο το 2018, η Wood Mackenzie προβλέπει ότι η πιο σφικτή αγορά θα μπορούσε να πιέσει τη μέση τιμή του Brent στα 63 δολάρια/βαρέλι το 2018.

Μέχρι στιγμής φέτος, η μέση τιμή για την ποικιλία διαμορφώνεται μόλις στα 53,90 δολάρια το βαρέλι.

Σε περίπτωση που οι εταίροι δεν καταφέρουν να συμφωνήσουν σε παράταση, οι traders αναμένουν πτώση στις τιμές, πράγμα που θα οδηγήσει σε συνεχιζόμενη υπερπροσφορά στις αγορές πετρελαίου.

Ανοδικά κινείται και ο χρυσός και το ασήμι, καθώς το δολάριο υποχωρεί αφότου τα πρακτικά από την τελευταία συνεδρίαση της Fed υποβάθμισαν τις πιθανότητες περισσότερων επιθετικών αυξήσεων στα επιτόκια.

Ο χρυσός ενισχύεται 0,40% στα 1.258,10 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,66% στα 17,23 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v