«Βουτιά» 2% στην τιμή του Brent

Ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να παρατείνουν μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2018 τη συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής. Όμως, ορισμένα μέλη του Οργανισμού και οι ΗΠΑ, που δεν μετέχουν στη συμφωνία, αυξάνουν την παραγωγή τους "δυναμιτίζοντας" τις προσπάθειες για περιορισμό της υπερβάλουσας προσφοράς.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, καθώς η αύξηση της παραγωγής «μαύρου χρυσού» από τη Λιβύη εντείνει τις ανησυχίες πως οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή υπονομεύονται από αρκετές χώρες που εξαιρούνται από τη συμφωνία.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 1,77% στα 48,78 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση περίπου 2% και διαπραγματεύεται στα 50,78 δολάρια.

Ο ΟΠΕΚ και άλλοι παραγωγοί, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, συμφώνησαν την περασμένη εβδομάδα να παρατείνουν μέχρι το τέλος του α’ τριμήνου του 2018 τη συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής κατά περίπου 1,8 εκατ. βαρέλια ημερησίως.

Ορισμένα μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Λιβύη και η Νιγηρία, καθώς και οι ΗΠΑ (που παράγουν σχιστολιθικό πετρέλαιο) δεν συμμετέχουν στη συμφωνία, έχουν δηλαδή περιθώριο να αυξήσουν την παραγωγή τους.

Η παραγωγή της Λιβύης αναμένεται να αυξηθεί σε 800.000 βαρέλια την ημέρα αυτή την εβδομάδα, όπως εκτίμησε τη Δευτέρα η κρατική National Oil Corporation, κάτι που πιθανότατα θα οδηγήσει σε αύξηση των εξαγωγών της χώρας.

Στοιχεία του Thomson Reuters Eikon για τις αποστολές, εξαιρώντας τις μεταφερόμενες με αγωγό, δείχνουν ότι η Λιβύη έχει αποστείλει κατά μέσο όρο 500.000 βαρέλια αργού την ημέρα μέχρι στιγμής φέτος, έναντι μόλις 300.000 βαρελιών/ημέρα κατά μέσο όρο το 2016.

Η αυξανόμενη παραγωγή και οι εξαγωγές της Λιβύης έρχονται να προστεθούν στην αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή πετρελαίου –που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο «άλμα» άνω του 10% στην εξόρυξη σχιστολιθικού πετρελαίου από τα μέσα του περασμένου έτους.

Τα επίσημα στοιχεία για τα εβδομαδιαία αποθέματα πετρελαίου των ΗΠΑ θα ανακοινωθούν την Πέμπτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v