Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αντιδρά το πετρέλαιο παρά την πίεση από ΗΠΑ

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,50% στα 45,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,44% στα 48,07 δολάρια. Ο χρυσός υποχωρεί καθώς το αποτέλεσμα των εκλογών στη Βρετανία ισχυροποιεί το δολάριο.

Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου, παρότι νωρίτερα σήμερα συνέχιζαν την χθεσινή πτώση λόγω πίεσης από εκτεταμένες ενδείξεις για κορεσμό στα καύσιμα, παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να αναχαιτίσει την προσφορά.

Αυτή τη στιγμή το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,50% στα 45,87 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο 0,44% και διαπραγματεύεται στα 48,07 δολάρια.

Παρά την παράταση της ιστορικής συμφωνίας του ΟΠΕΚ και των εταίρων του μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2018, οι παγκόσμιες αγορές εξακολουθούν να είναι πλημμυρισμένες με πετρέλαιο.

«Η δυσκολία που αντιμετωπίζει ο ΟΠΕΚ είναι μεγαλύτερη απ’ ότι πίστευαν όλοι πριν από λίγες εβδομάδες», επεσήμανε ο Tamas Varga, αναλυτής στην PVM Oil Associates στο Λονδίνο.

Αμερικανικά στοιχεία κατέδειξαν αυτή την εβδομάδα απροσδόκητη άνοδο στα αποθέματα αργού σε 513,2 εκατ. βαρέλια.

Τα αποθέματα προϊόντων διύλισης επίσης αυξήθηκαν, παρότι έχει ενισχυθεί η ζήτηση για καύσιμα κίνησης στις ΗΠΑ, όπως και κάθε χρόνο, λόγω των καλοκαιρινών διακοπών.

«Οι τιμές του αργού ‘’δοκιμάζουν’’ χαμηλά που είδαμε τελευταία φορά το (τρίτο τρίμηνο του) 2016», σημείωσαν οι αναλυτές της αμερικανικής τράπεζας Jefferies σε έκθεσή τους, κάνοντας αναφορά στις Ηνωμένες Πολιτείες ως την κύρια αιτία πίεσης στις τιμές.

Η τράπεζα πρόσθεσε ότι τα αμερικανικά αποθέματα προϊόντων διύλισης έχουν επιστρέψει άνω των επιπέδων του 2016 και πολύ υψηλότερα του πενταετούς εύρους τους, γεγονός που αντανακλά απροσδόκητη επιβράδυνση στην αμερικανική ζήτηση για βενζίνη και καύσιμα.

Οι ασιατικές αγορές επίσης είναι υπερκορεσμένες, με τους traders να αποθηκεύουν το πλεονάζον αργό στη θάλασσα, κάτι που αποτελεί ένδειξη υπερπροσφοράς.

Στο μεταξύ η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται, με την National Oil Corp στη Λιβύη να ανακοινώνει σήμερα πως έχει ξανανοίξει το πεδίο πετρελαίου Sharara -με παραγωγή 270.000 βαρελιών την ημέρα- έπειτα από διαμαρτυρίες των εργαζομένων εκεί. Η κρατική πετρελαϊκή εταιρία διευκρίνισε πως η παραγωγή από το πεδίο αυτό θα επιστρέψει σε ομαλά επίπεδα μέσα σε τρεις μέρες.

Πτωτικά για τρίτη ημέρα κινείται ο χρυσός, καθώς η απροσδόκητη έκβαση των βρετανικών εκλογών έχει ωφελήσει το δολάριο. Η αποτυχία της Τερέζα Μέι να εξασφαλίσει αυτοδυναμία στο κοινοβούλιο έχει στείλει τη στερλίνα απότομα χαμηλότερα και έχει στηρίξει το δολάριο, ενισχύοντας το δείκτη DXY στα υψηλότερά του από τα τέλη Μαΐου.

Ο χρυσός υποχωρεί κατά 0,24% στα 1.276,40 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει πτώση της τάξης του 0,63% και διαπραγματεύεται στα 17,305 δολάρια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v