Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κάτω από τα $45 το πετρέλαιο για πρώτη φορά φέτος

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,24% στα 42,43 δολάρια και το Brent καταγράφει πτώση 0,18% στα 44,74 δολάρια το βαρέλι. Η αγορά έχει χάσει την εμπιστοσύνη στην ικανότητα του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά.

Συνεχίζει να κινείται πτωτικά το πετρέλαιο και το Brent υποχώρησε αργά την Τετάρτη κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά μεσα στο 2017. Ο μαύρος χρυσός βυθίζεται περισσότερο σε έδαφος bear market, καθώς οι traders χάνουν την εμπιστοσύνη τους στην ικανότητα του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την αγορά.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,24% στα 42,43 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,18% και διαπραγματεύεται στα 44,74 δολάρια.

Το πετρέλαιο βρέθηκε εχθές σε χαμηλά 10 μηνών και σήμερα συνεχίζει την πτωτική του πορεία, παρότι για πολύ λίγο κινήθηκε ανοδικά κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση λόγω υποχώρησης των αμερικανικών αποθεμάτων.

Ωστόσο αυτό δεν κράτησε για πολύ, καθώς πολλοί traders πιστεύουν ότι η βουτιά θα σταματήσει μόνο όταν οι Αμερικανοί παραγωγοί αποφασίσουν να επιβραδύνουν τα σχέδια επέκτασης ή όταν η Σαουδική Αραβία συμφωνήσει σε ακόμη μεγαλύτερες περικοπές στην προσφορά.

Οι τιμές έχουν πλέον υποχωρήσει άνω του 20% από τις αρχές της φετινής χρονιάς, με το Brent να οδεύει προς το χειρότερο πρώτο εξάμηνο από το 1997 και τις μετοχές των εταιριών ενέργειας να δέχονται ισχυρό πλήγμα.

Το sell off έχει επιταχυνθεί από τα τέλη Μαΐου οπότε ο ΟΠΕΚ παράτεινε την ιστορική του συμφωνία, ενώ οι Αμερικανοί παραγωγοί επιταχύνουν το ρυθμό εξόρυξης και δείχνουν πως μπορούν να είναι ανταγωνιστικοί σε έναν κόσμο όπου το πετρέλαιο διαπραγματεύεται κάτω των 50 δολαρίων.

«Η αγορά ‘’λέει’’ κάποια πράγματα», σημειώνει σύμφωνα με τους Financial Times ο Gary Ross, υπεύθυνος για το πετρέλαιο στην Pira Energy Group, μονάδα της S&P Global Platts. «Οι αμερικανικές εξέδρες πετρελαίου χρειάζεται να σταματήσουν να αυξάνονται και να αρχίσουν να μειώνονται, και ουρλιάζει στον ΟΠΕΚ πως αυτοί οι παραγωγοί πρέπει να μειώσουν κι άλλο», εξηγεί.

Στο μεταξύ τα αποθέματα διογκώθηκαν τόσο πολύ στη διάρκεια της τριετούς βουτιάς στο πετρέλαιο -κάτι που ξεκίνησε από την απόπειρα της Σαουδικής Αραβίας να βάλει φρένο στην ανάπτυξη ανταγωνιστών όπως οι ΗΠΑ- που οι traders επισημαίνουν την αναγκαιότητα τα αποθέματα να υποχωρήσουν πολύ πιο ραγδαία.

«Πιστεύουμε πως το αίσθημα πιθανότατα παραμένει υπερβολικά απαισιόδοξο», συνόψισε ο Paul Horsnell, αναλυτής στην Standard Chartered.

Ανοδικά κινείται ο χρυσός για δεύτερη συνεχόμενη ημέρα, καθώς στηρίζεται από την αποδυνάμωση του δολαρίου και των αποδόσεων των αμερικανικών Treasuries.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται κατά 0,56% και διαπραγματεύεται στα 1.252,90 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι ενισχύεται ακόμη περισσότερο, κατά 1,07% στα 16,55 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v