Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά επτά μηνών το πετρέλαιο λόγω ΗΠΑ

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,29% στα 44,61 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,17% στα 47,29 δολάρια. Κοντά σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων ο χρυσός, πτωτικά και το ασήμι.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου ενώ σήμερα βρέθηκαν σε χαμηλά επταμήνου, λόγω εικασιών πως μια άνοδος-ρεκόρ στις αμερικανικές δραστηριότητες άντλησης εξαλείφουν τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να εξισορροπήσει την υπερκορεσμένη αγορά.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,29% στα 44,61 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,17% και διαπραγματεύεται στα 47,29 δολάρια το βαρέλι.

Ενδείξεις υποχώρησης της ζήτησης επίσης έχουν αποδυναμώσει το αίσθημα στην αγορά, πιέζοντας τις τιμές στα επίπεδα όπου βρίσκονταν όταν πρωτοανακοινώθηκαν οι μειώσεις παραγωγής από τους μεγάλους εξαγωγείς στα τέλη του περασμένου έτους.

Οι τιμές και των δύο ποικιλιών έχουν υποχωρήσει κατά περίπου 14% από τα τέλη Μαΐου, οπότε ο ΟΠΕΚ και οι εταίροι του έδωσαν παράταση στην ιστορική τους συμφωνία για εννέα μήνες ακόμη, μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2018.

Traders επιβεβαιώνουν ότι ο κύριος παράγοντας για την πτώση των τιμών του μαύρου χρυσού είναι η σταθερή άνοδος της αμερικανικής παραγωγής,  που υπονομεύει την προσπάθεια του καρτέλ και των συμμάχων του να εξισορροπήσει τις παγκόσμιες αγορές.

«Ο αριθμός των αμερικανικών εξεδρών συνεχίζει να αυξάνεται, κατά έξι την περασμένη εβδομάδα», τόνισε η Goldman Sachs αργά την Παρασκευή.

«Είναι 22 εβδομάδες στη σειρά που προστίθενται εξέδρες πετρελαίου, σερί-ρεκόρ», πρόσθεσε ο Greg McKenna, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην AxiTrader.

Από τις 27 Μαΐου του 2016, οι Αμερικανοί παραγωγοί έχουν προσθέσει 431 εξέδρες, επεσήμανε η Goldman Sachs.

Στο μεταξύ, η προσφορά από τον ΟΠΕΚ και τους άλλους παραγωγούς που συμμετέχουν στις μειώσεις επίσης παραμένει υψηλή, καθώς κάποιες χώρες δεν έχουν συμμορφωθεί πλήρως με τα όσα έχουν υποσχεθεί. Την ίδια ώρα, υπάρχουν ενδείξεις επιβράδυνσης της ζήτησης στην Ασία, τον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο.

«Η μείωση του κορεσμού του πετρελαίου θα είναι δύσκολη», συνόψισε σήμερα η ANZ Bank.

Ο χρυσός κινείται πτωτικά και διαπραγματεύεται κοντά σε χαμηλά τεσσάρων εβδομάδων, καθώς σταθεροποιείται το δολάριο. Η αγορά αναμένει σχόλια του William Dudley, προέδρου της Fed της Νέας Υόρκης και στενού συμμάχου της Τζάνετ Γέλεν, ο οποίος πρόκειται να συμμετάσχει σε συζήτηση με τοπικούς επιχειρηματικούς ηγέτες στο Πίτσμπεργκ της Νέας Υόρκης.

Το κίτρινο μέταλλο υποχωρεί κατά 0,41% στα 1.251,30 δολάρια.

Το ασήμι επίσης καταγράφει πτώση της τάξης του 0,46% και διαπραγματεύεται στα 16,585 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v