Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά σε χαμηλά πολλών μηνών παραμένει το πετρέλαιο

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,32% στα 43,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,50% στα 45,79 δολάρια. Η συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στις περικοπές άγγιξε υψηλό ρεκόρ τον Μάιο, αλλά οι επενδυτές αγνοούν τα στοιχεία.

Συνεχίζουν τη «βουτιά» οι τιμές του πετρελαίου και διαπραγματεύονται γύρω από χαμηλά πολλών μηνών, καθώς οι επενδυτές αγνοούν τις ενδείξεις για ισχυρή συμμόρφωση από παραγωγούς εντός και εκτός ΟΠΕΚ στη συμφωνία για μείωση στην προσφορά.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,32% στα 43,37 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,50% και διαπραγματεύεται στα 45,79 δολάρια.

Η συμμόρφωση των μεγάλων παραγωγών στη μείωση της παραγωγής μέχρι και το πρώτο τρίμηνο του 2017 άγγιξε τον Μάιο τα υψηλότερα επίπεδά της από όταν εφαρμόστηκαν για πρώτη φορά οι περικοπές τον Ιανουάριο.

Πηγή του Reuters τόνισε την Τρίτη πως η συμμόρφωση των πετρελαιοπαραγωγών άγγιξε τον περασμένο μήνα το 106%. Η συμμόρφωση από τα μέλη του ΟΠΕΚ διαμορφώθηκε στο 108% και των εξαγωγέων εκτός του καρτέλ στο 100%, διευκρίνισε αυτό το πρόσωπο. Άλλη πηγή επιβεβαίωσε τη συνολική συμμόρφωση στο 106%, τονίζει το πρακτορείο.

«Η έλλειψη θετικής αντίδρασης στις τιμές του πετρελαίου δείχνει ξεκάθαρα πως οι συμμετέχοντες στην αγορά δεν είναι πεισμένοι ότι οι προσπάθειες του ΟΠΕΚ θα βοηθήσουν στην άνοδο των τιμών με ουσιαστικό τρόπο βραχυπρόθεσμα, καθώς η προσφορά σχιστολιθικού πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται στις ΗΠΑ», επεσήμανε ο Fawad Razaqzada, αναλυτής αγορών στη Forex.com.

«Εκτός κι αν δούμε μια αισθητή ελάττωση στα αποθέματα αργού, η πιθανότητα περαιτέρω βραχυπρόθεσμων πτώσεων στην τιμή του πετρελαίου δεν μπορεί να αποκλειστεί», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ το American Petroleum Institute ανέφερε την Τρίτη πως τα αμερικανικά αποθέματα έχουν υποχωρήσει περισσότερο απ’ ό,τι έχει προβλεφθεί. Τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ υποχώρησαν την περασμένη εβδομάδα, ενώ αυξήθηκαν τα αποθέματα βενζίνης και άλλων προϊόντων πετρελαίου.

Αναμένεται να διαπιστωθεί αν τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύονται σήμερα θα επιβεβαιώσουν αυτές τις εκτιμήσεις του API.

Παρά την υψηλή συμμόρφωση του ΟΠΕΚ στη συμφωνία, έκθεση της BMI Research εξηγεί πως είναι αυτά που συνέβησαν πριν τις μειώσεις παραγωγής που μετράνε: «Ένας αριθμός παραγωγών -ιδιαίτερα το Ιράκ, η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία- αύξησαν επιθετικά την παραγωγή στη διάρκεια της περιόδου πριν το κλείσιμο της συμφωνίας, πατώντας γκάζι στα πρότζεκτ, επεκτείνοντας τα προγράμματα εξόρυξης και αξιοποιώντας την επιπλέον παραγωγική ικανότητα», υπογράμμισε.

Επομένως η μείωση της παραγωγής δεν είναι χωρίς κόστος και «σε περίπτωση που οι τιμές ξανακυλήσουν, ο ΟΠΕΚ έχει πολύ λιγότερα στο οπλοστάσιό του για να απαντήσει», κατέληξε.

Ο χρυσός ισχυροποιείται και απομακρύνεται από τα χαμηλά πέντε εβδομάδων που άγγιξε κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση, καθώς υποχωρούν δολάριο και μετοχές λόγω πετρελαίου. Η «βουτιά» στον μαύρο χρυσό έχει αγχώσει τους Ασιάτες επενδυτές, έχει πιέσει καθοδικά τις αποδόσεις των αμερικανικών Treasuries, αλλά και το δολάριο έναντι ενός καλαθιού έξι βασικών νομισμάτων.

Το κίτρινο μέταλλο ενισχύεται 0,34% στα 1.247,70 δολάρια η ουγγιά.

Το ασήμι εμφανίζει άνοδο της τάξης του 0,14% και διαπραγματεύεται στα 16,44 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v