Απομακρύνεται το πετρέλαιο από τα χαμηλά 7μήνου

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται 0,38% στα 44,37 δολάρια το βαρέλι και το Brent καταγράφει άνοδο 0,47% στα 47,13 δολάρια. Ο χρυσός ενισχύεται, αν και παραμένει κοντά σε χαμηλά πέντε εβδομάδων.

Οι αγορές πετρελαίου απομακρύνονται από τα χαμηλά επτά μηνών που άγγιξαν κατά την προηγούμενη διαπραγμάτευση. Ωστόσο ο μαύρος χρυσός συνεχίζει να πιέζεται, καθώς οι επενδυτές εστιάζουν στις επίμονες ενδείξεις αυξανόμενης προσφοράς, που υπονομεύει τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ και άλλων παραγωγών να στηρίξουν τις τιμές.

Το αμερικανικό αργό ενισχύεται κατά 0,38% στα 44,37 δολάρια, ενώ το Brent καταγράφει άνοδο της τάξης του 0,47% και διαπραγματεύεται στα 47,13 δολάρια το βαρέλι.

Το χθεσινό κλείσιμο ήταν το χαμηλότερο από τις 29 Νοεμβρίου και μετά, δηλαδή από τη μέρα που ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή για έξι μήνες ξεκινώντας από τον Γενάρη.

Και οι δύο ποικιλίες υποχωρούν περίπου 15% σε σύγκριση με τα τέλη Μαΐου, όταν το καρτέλ παρέτεινε τη συμφωνία αυτή για άλλους εννέα μήνες.

«Τα πρόσφατα στοιχεία δεν είναι ενθαρρυντικά», τόνισε η Morgan Stanley σε ερευνητική της έκθεση. «Τα αναγνωρίσιμα αποθέματα πετρελαίου -τόσο το αργό όσο και το κατεργασμένο πετρέλαιο στον ΟΟΣΑ, στην Κίνα και επιλεγμένες χώρες εκτός ΟΟΣΑ- αυξήθηκαν το πρώτο τρίμηνο με ρυθμό περίπου ενός εκατομμυρίου βαρελιών την ημέρα», διευκρίνισε.

Παράλληλα η προσφορά από τον ΟΠΕΚ σημείωσε άνοδο τον Μάιο, καθώς ανέκαμψε η παραγωγή στη Λιβύη και τη Νιγηρία, δύο χώρες που έχουν εξαιρεθεί από τις μειώσεις.

Οι αναλυτές επιμένουν πως η αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή είναι που «τρέφει» τον παγκόσμιο κορεσμό: στοιχεία κατέδειξαν την Παρασκευή άνοδο στις εξέδρες πετρελαίου για 22η συνεχόμενη εβδομάδα, νούμερο που αντανακλά το πιο παρατεταμένο σερί που έχει καταγραφεί ποτέ στις αυξήσεις.

Και πάλι, ο Σαουδάραβας υπουργός Ενέργειας Khalid al-Falih παραμένει βέβαιος πως οι περικοπές του ΟΠΕΚ έχουν αποτέλεσμα. Όπως δήλωσε στην εφημερίδα Asharq al-Awsat με έδρα στο Λονδίνο, η αγορά πετρελαίου κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, αν και χρειάζεται χρόνο για να εξισορροπηθεί.

«Κατά την άποψή μου, τα θεμελιώδη στην αγορά οδεύουν προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά υπό το φως του μεγάλου πλεονάσματος στα αποθέματα στη διάρκεια των τελευταίων ετών, η μείωση θέλει χρόνο για να έχει αποτέλεσμα», υπογράμμισε.

Ο χρυσός ενισχύεται ελαφρώς, καθώς στηρίζεται από τις παγκόσμιες πολιτικές αβεβαιότητες. Νωρίτερα στη διαπραγμάτευση υποχώρησε σε χαμηλά πέντε εβδομάδων, αφότου ο William Dudley, πρόεδρος της Fed της Νέας Υόρκης, επανέλαβε την επιθετική του στάση στις ανόδους των επιτοκίων. Ο τραπεζίτης τόνισε πως τα πρόσφατα, αδύναμα οικονομικά στοιχεία δεν είναι πιθανό να εκτροχιάσουν τα σχέδια της κεντρικής τράπεζας για αυξήσεις στα επιτόκια.

Ο χρυσός ενισχύεται κατά 0,12% στα 1.248,20 δολάρια η ουγγιά. Το ασήμι επίσης καταγράφει άνοδο 0,47% και διαπραγματεύεται στα 16,58 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v