Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί 0,84% στα 48,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση 0,73% στα 51,52 δολάρια. Οι γεωπολιτικές εντάσεις κρατούν το χρυσό κοντά σε υψηλά δύο μηνών.

Πτωτικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου λόγω των συνεχιζόμενων ανησυχιών για υπερπροσφορά, παρά την μεγαλύτερη από το αναμενόμενο υποχώρηση στα αμερικανικά αποθέματα αργού. Οι επενδυτές παρακολουθούν στενά και τις εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Βόρειας Κορέας.

Το αμερικανικό αργό υποχωρεί κατά 0,84% στα 48,18 δολάρια το βαρέλι, ενώ το Brent καταγράφει πτώση της τάξης του 0,73% και διαπραγματεύεται στα 51,52 δολάρια.

Οι τιμές βρέθηκαν σε υψηλά 2,5 μηνών την Πέμπτη, ωστόσο υποχώρησαν και έκλεισαν περίπου 1,5% κάτω. «Οι τιμές του αργού δεν κατάφεραν να διατηρήσουν την πρόσφατη άνοδο, με μια νευρική αγορά να αρχίζει να αμφισβητεί τις πρόσφατες μειώσεις στα αποθέματα», επεσήμανε η ANZ Bank σε έκθεσή της.

«Προβλήματα και με την προσφορά επίσης επηρέασαν τις τιμές, με στοιχεία να δείχνουν πως η παραγωγή της Λιβύης άγγιξε τον Ιούλιο τα υψηλότερα επίπεδά της για το έτος», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ ο Ντόναλντ Τραμπ ενέτεινε τη ρητορική κατά της Βόρειας Κορέας, πράγμα που αντανακλάται στις αγορές. «Νομίζω ότι αυτό που επηρεάζει την αγορά είναι το γενικό αίσθημα κινδύνου λόγω των απειλών για στρατιωτική δράση, μεταξύ Ουάσινγκτον και Πιονγιάνγκ», εξήγησε ο Michael McCarthy, ανώτατος στρατηγικός αναλυτής αγορών στην CMC Markets.

Παράλληλα, σημερινή έκθεση της IEA επισημαίνει πως προχωρά η εξισορρόπηση των αγορών πετρελαίου, αλλά θέλει περισσότερο χρόνο να αποκρυσταλλωθεί στις τιμές του μαύρου χρυσού. Μεταξύ άλλων, αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος και του χρόνου.

Χθεσινή έκθεση του ΟΠΕΚ, πάντως, κατέδειξε άνοδο για τέταρτο συνεχόμενο μήνα στην συνολική παραγωγή του καρτέλ, κυρίως λόγω Νιγηρίας και Λιβύης.

Σταθερός κοντά σε υψηλά δύο μηνών παραμένει ο χρυσός, καθώς οι κλιμακούμενες γεωπολιτικές εντάσεις «σπρώχνουν» τους επενδυτές σε ασφαλή καταφύγια. Το κίτρινο μέταλλο οδεύει προς εβδομαδιαία άνοδο.

Αυτή τη στιγμή ο χρυσός ενισχύεται 0,27% στα 1.293,60 δολάρια η ουγγιά, ενώ το ασήμι καταγράφει άνοδο 0,32% στα 17,12 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v