Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η άνοδος στις αγορές σταθεροποιεί το αργό

Η τιμή του πετρελαίου κάνει συγχρονισμένες κινήσεις με τα χρηματιστήρια τις τελευταίες 99 ημέρες διαπραγμάτευσης. Τις τιμές πιέζουν όμως τα στοιχεία για μεγαλύτερη προσφορά από τη ζήτηση, το 2018. Τι σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Σταθεροποιητικές κινήσεις σημειώνουν σήμερα οι τιμές του αργού, υποστηριζόμενες από την άνοδο στις αγορές μετοχών, αλλά υπό πίεση λόγω στοιχείων για περισσότερη προσφορά από ζήτηση φέτος.

Το brent υποχωρεί 13 σεντς και φτάνει στα 64,76 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό με οριακά κέρδη φτάνει στα 60,97 δολάρια ανά βαρέλι.

Τι οδηγεί την αγορά

Η τιμή του πετρελαίου κάνει συγχρονισμένες κινήσεις με τα χρηματιστήρια τις τελευταίες 99 ημέρες διαπραγμάτευσης. Πρόκειται για το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα των τελευταίων δύο ετών.

Σήμερα, οι ευρωπαϊκές αγορές ενισχύονται από τα δυνατά κέρδη, που προέρχονται από διάφορους βασικούς οικονομικούς τομείς. 

«Το αργό και (οι αγορές) πηγαίνουν χέρι - χέρι... το οποίο βασικά σημαίνει ότι το πετρέλαιο είναι εξαιρετικά ευαίσθητο στις προοπτικές ανάπτυξης», σημείωσε ο υπεύθυνος στρατηγικής της SEB, Bjarne Schieldrop. Πρόσθεσε ότι αναμένει πως η αύξηση της ζήτησης θα φτάσει τα 1,8 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα, φέτος.  

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί το 2018 αλλά η προσφορά θα αυξηθεί με πιο γρήγορο ρυθμό, οδηγώντας σε ενίσχυση των αποθεμάτων το πρώτο τρίμηνο του 2018, σημείωσε η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

Πρόσθεσε όμως ότι οι δασμοί που προτείνει ο Ντόναλντ Τραμπ να επιβληθούν στις εισαγωγές χάλυβα και αλουμινίου κινδυνεύουν να οδηγήσουν σε παγκόσμιο εμπορικό πόλεμο και θα μπορούσαν να απειλήσουν την αυξανόμενη ανάπτυξη της ζήτησης για πετρέλαιο.

Ο χρυσός, με μικρές απώλειες 0,1%, φτάνει στα 1.323 δολάρια η ουγγιά.


 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v