Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΟΠΕΚ και το Ιράν κρατούν ψηλά το αργό

Στο επίκεντρο και η αύξηση τιμής από τη Σαουδική Αραβία προς την Ασία. Το Brent, με κέρδη 20 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο, βρίσκεται στα 73,56 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό είναι 25 σεντς υψηλότερα, στα 68,18 δολάρια.

Υψηλότερα κινούνται οι τιμές του αργού, παρά την αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων και την εβδομαδιαία παραγωγή-ρεκόρ των ΗΠΑ, καθώς στο επίκεντρο παραμένει το πρόγραμμα περικοπών του ΟΠΕΚ και οι ενδεχόμενες νέες αμερικανικές κυρώσεις από τον Αμερικανό Πρόεδρο στο Ιράν. 

Το Brent, με κέρδη 20 σεντς από το τελευταίο κλείσιμο, βρίσκεται στα 73,56 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αμερικανικό αργό είναι 25 σεντς υψηλότερα, στα 68,18 δολάρια.

Τι οδηγεί την αγορά

Οι τιμές υποχωρούσαν νωρίτερα, ύστερα από τις αναφορές της Αμερικανικής Υπηρεσίας Πληροφόρησης Ενέργειας που έδειξαν ότι τα αποθέματα των ΗΠΑ έκαναν άλμα κατά 6,2 εκατ. βαρέλια, φτάνοντας στα 435,69 εκατ. την προηγούμενη εβδομάδα, στο πιο υψηλό σημείο του 2018.

Υπογραμμίζεται ότι η αμερικανική παραγωγή έφτασε στο ρεκόρ των 10,62 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα, σημειώνοντας άνοδο μεγαλύτερη από 25% σε σύγκριση με τα μέσα του 2016.

Μόνο η Ρωσία παράγει περισσότερο – 11 εκατ. βαρέλια ανά ημέρα – επίπεδο που οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν σύντομα. 

Ωστόσο, στις ώρες του ευρωπαϊκού trading, επικράτησαν οι bullish παράγοντες, όπως η αύξηση της τιμής από τη Σαουδική Αραβία προς την Ασία, σύμφωνα με τον αναλυτή της Commerzbank, Carsten Fritsch.

«Μπορεί να είναι ένδειξη ισχυρότερης - από την αναμενόμενη- ζήτησης στην Ασία», σημειώνει. «Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις περικοπές του ΟΠΕΚ, θα μπορούσε να οδηγήσει σε υψηλότερες τιμές».

Στα «SOS» της αγοράς, η 12η Μαΐου, όταν ο Αμερικανός Πρόεδρος θα αποφασίσει αν θα επιβάλλει κυρώσεις ή όχι στο Ιράν.

Ο χρυσός, με ημερήσια κέρδη 0,5%, φτάνει στα 1.312 δολάρια η ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v