Η πίεση δασμών και Λιβύης οδηγεί το brent σε απώλειες 2 δολαρίων

Το brent τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 76,80 δολάρια ανά βαρέλι, χάνοντας 2,06 δολάρια, πριν ενισχυθεί στα 77,21. Το αμερικανικό αργό, παίρνοντας υποστήριξη από τη σφιχτή αγορά της Βόρειας Αμερικής, υποχωρεί 0,7%, στα 73,59 δολάρια.

Πτώση άνω των δύο δολαρίων έφτασε να έχει το brent σήμερα, μετά τις απειλές του Ντόναλντ Τραμπ για επιβολή νέων δασμών κατά της Κίνας. Τις τιμές πιέζει και η ανακοίνωση της Λιβύης ότι θα ανοίξουν ξανά βασικοί τερματικοί σταθμοί εξαγωγών.

Το φάντασμα των δασμών σε περαιτέρω κινεζικά προϊόντα αξίας 200 δισ. δολαρίων στέλνει τα εμπορεύματα χαμηλότερα, όπως και τις μετοχές, καθώς η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων οικονομικών του κόσμου κλιμακώνεται.

Το brent τελούσε υπό διαπραγμάτευση στα 76,80 δολάρια ανά βαρέλι -χθες είχε φτάσει στα 79,03 δολάρια- χάνοντας 2,06 δολάρια, πριν ενισχυθεί στα 77,21.

Το αμερικανικό αργό, παίρνοντας υποστήριξη από τη σφιχτή αγορά της Βόρειας Αμερικής, υποχωρεί 0,7%, στα 73,59 δολάρια.

«Οι εμπορικές ανησυχίες είναι στο προσκήνιο σήμερα», σημειώνει ο Michael McCarthy, επικεφαλής υπεύθυνος στρατηγικής της CMC Markets. «Εάν αυτοί οι δασμοί επιβληθούν, θα υπάρξει επίπτωση στην παγκόσμια ανάπτυξη και ζήτηση».

Την ίδια ώρα, την πτώση των τιμών βοηθάνε και τα νέα από τη Λιβύη για επαναλειτουργία τεσσάρων λιμανιών αργού, σημειώνοντας ότι η παραγωγή και οι εξαγωγές από τους σταθμούς θα «επιστρέψουν σε φυσιολογικά επίπεδα τις επόμενες ώρες».

Ο χρυσός, με ημερήσιες απώλειες 0,3%, καταλήγει στα 1.250,80 δολάρια/ουγγιά.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v