Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 8% και πάλι οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων

Σε κλοιό πιέσεων και πάλι τα ελληνικά ομόλογα. Σημαντική άνοδος στο κόστος δανεισμού, με την απόδοση του 10ετους να αγγίζει το 8,182%.

Την ανιούσα ακολουθούν και πάλι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων με τους trader να κάνουν και πάλι λόγο για νευρικότητα που δημιουργείται από τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, αλλά και την κάθετη πτώση που καταγράφουν οι μετοχές των τραπεζών στο ελληνικό χρηματιστήριο.

Συγκεκριμένα, οι αποδόσεις των 10ετών τίτλων τελούν υπό διαπραγμάτευση στο 8,182% καταγράφοντας άνοδο μεγαλύτερη των 50 μονάδες βάσης.

Η απόδοση του 5ετούς τίτλους βρίσκεται ξεπέρασε το 7% καθώς τελεί υπό διαπραγμάτευση στο 7,1% και του τριετούς στο 6.926%.

«Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που αναφέρονται για να εξηγήσουν τις πιέσεις, αλλά κανένας από αυτούς δεν είναι νέος ή τόσο σχετικός» σχολιάζει το IFR και συμπληρώνει: «Αντιθέτως, φαίνεται πως η πιθανότερη αιτία είναι ο απόηχος από τις χθεσινές δηλώσεις της Fed που αποδεικνύονται επιζήμιες για τα carry trades γενικότερα. Πολλοί παράγοντες της αγοράς άρχισαν να κάνουν σήμερα αυτό τον συσχετισμό, αλλά ιστορικά αυτός ήταν παράγοντας που επηρέαζε τις αγορές της περιφέρειας και ταιριάζει καλύτερα στην κατάσταση από όλα τα άλλα κουτσομπολιά που κυκλοφορούν».

Η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αποφάσισε να τερματίσει το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, σύμφωνα και με τις προβλέψεις των αναλυτών και διατήρησε την προηγούμενη καθοδήγηση για τα επιτόκια λέγοντας ότι θα παραμείνουν κοντά σε μηδενικά επίπεδα «για σημαντικό χρονικό διάστημα». Η μεγάλη αλλαγή σε αυτή τη σύνοδο της Fed είναι πως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό δεν έγινε λόγος για «σημαντικό» κενό στην αγορά απασχόλησης. «Νομίζω κανείς δεν περίμενε μία τόσο σημαντική αναβάθμιση στην εκτίμηση της Fed για τις εξελίξεις στην αγορά εργασίας» δηλώνει η Κάθι Λίεν της BK Asset Management.

«Οι επενδυτές, αντί να αναζητούν συγκεκριμένες ειδήσεις από την Ελλάδα για να εξηγήσουν την πορεία των αιτιών, θα πρέπει αντιθέτως να εξετάσουν ευρύτερα τις αγορές ρίσκου και να αναλογιστούν το εύρος στο οποίο η νέα στάση της Fed θα επηρεάσει τα carry trades. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αγορά φωνάζει αγοράστε ελληνικά ομόλογα σε αυτές τις αποτιμήσεις. Πόσο μάλλον καθώς πλησιάζει η εκλογή προέδρου της χώρας προς τα τέλη το έτους. Όμως, η αστάθεια που πλήττει τις αγορές της περιφέρειας από τα μέσα Σεπτεμβρίου έχει κλονίσει τους πιο αδύναμους παίκτες και έχει αφήσει την ελληνική αγορά σε πολύ πιο ουδέτερη περιοχή από τα επίπεδα που είχε φτάσει πρόσφατα με την απόδοση των 10ετών να υποχωρεί στο 5,58%» 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v