Πτωτικά οι αποδόσεις των bunds λόγω ιαπωνικού ΑΕΠ

Καταφύγιο στα γερμανικά ομόλογα αναζήτησαν οι επενδυτές μετά την ανακοίνωση της ύφεσης στην Ιαπωνία. Νέοι φόβοι για την παγκόσμια οικονομία. Πέριξ του 8% παραμένει η απόδοση του ελληνικού 10ετούς τίτλου.

Η ανησυχία αναφορικά με την παγκόσμια ανάπτυξη που προκάλεσε η απροσδόκητη ύφεση της ιαπωνικής οικονομίας το γ' τρίμηνο, «έστειλε» τους επενδυτές σε αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου στα γερμανικά ομόλογα, με αποτέλεσμα οι αποδόσεις των bunds ναι υποχωρήσουν σήμερα, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωπεριφέρειας κινούνται σταθεροποιητικά ή λίγο υψηλότερα.

Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου συρρικνώθηκε κατά 1,6% το γ' τρίμηνο, έναντι της ανάπτυξης 2,2% που προέβλεπαν οι αναλυτές. Τα στοιχεία αυτά, σε συνδυασμό με την επιδείνωση των σχέσεων Δύσης-Ρωσίας λόγω της Ουκρανίας, ώθησαν τους επενδυτές να πουλήσουν μετοχές και να «παρκάρουν» χρήμα σε ομόλογα-ασφαλή καταφύγια, όπως τα αμερικανικά και τα γερμανικά.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund κινούνταν στο 0,79%, του 5ετούς στο 0,16% και του 2ετούς στο -0,041%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του 10ετούς ιταλικού τίτλου κινείται στο 2,35%, του ισπανικού στο 2,14% και του πορτογαλικού στο 3,19%.

Στο 8,04% η απόδοση του ελληνικού 10ετούς, στο 7,06% του 5ετούς και στο 6,97% του 3ετούς.

 

Άννα Φαλτάιτς [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v