Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο 8,07% η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου

Λίγο υψηλότερα του 8% η απόδοση του ελληνικού 2ετούς και στο 7,17% του 10ετούς, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Ελλάδα θα πληρώσει εγκαίρως το χρέος της τον Ιούλιο. Στροφή επενδυτών στα γερμανικά ομόλογα, λόγω της νευρικότητας για τις γαλλικές εκλογές.

Σταθεροποιητική η εικόνα στα ελληνικά ομόλογα, με την απόδοση του 2ετούς τίτλου να διαμορφώνεται στο 8,07% και του 10ετούς στο 7,17%, καθώς οι επενδυτές αισιοδοξούν πως θα υπάρξει συμφωνία για την αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος διάσωσης και η χώρα θα μπορέσει να προχωρήσει εγκαίρως στην αποπληρωμή χρέους τον Ιούλιο.

Σημειώνεται πως σύμφωνα με τα στοιχεία του Trading Economics, η απόδοση του 10ετούς Ελληνικού κρατικού ομολόγου άγγιξε ιστορικό υψηλό στο 48,60% τον Μάρτιο του 2012, ενώ το ιστορικό χαμηλό του καταγράφηκε τον Ιούνιο του 2005, στο 3,21%. Για το 2ετές, το ιστορικό υψηλό ήταν στο 377,66% τον Μάρτιο του 2012 και το ιστορικό χαμηλό στο 1,28% τον Σεπτέμβριο του 2009.

Εν τω μεταξύ, σε νέο ιστορικό χαμηλό υποχωρεί η απόδοση του 2ετούς γερμανικού bund, ενώ σε χαμηλό μήνα διαμορφώνεται το yield του 10ετούς τίτλου, την ώρα που η διαφορά των αποδόσεων μεταξύ των βραχυπρόθεσμων γερμανικών και των αμερικανικών ομολόγων βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 17 ετών.

Η υποχώρηση των γερμανικών αποδόσεων αποδίδεται στο γεγονός ότι η νευρικότητα που προκαλούν οι επερχόμενες Γαλλικές εκλογές, ωθεί τους επενδυτές στην αναζήτηση «ασφαλών» τοποθετήσεων, όπως οι γερμανικοί τίτλοι. Η πτώση εντείνεται και από τη «συμφόρηση» που προκαλεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και οι επερχόμενες ρυθμιστικές αλλαγές.

Παράλληλα, οι επενδυτές αρχίζουν να προεξοφλούν αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων τον επόμενο μήνα.

Η απόδοση του 2ετούς γερμανικού bund υποχωρεί στο -0,90% και του 10ετούς στο 0,26%.

Την ίδια ώρα, το yield του 10ετούς ιταλικού ομολόγου διαμορφώνεται στο 2,22%, του ισπανικού στο 1,67% και του πορτογαλικού στο 4,07%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v