Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε χαμηλά πολλών μηνών τα ευρωπαϊκά yields λόγω πετρελαίου

Οι ανησυχίες που προκαλεί η πτώση της τιμής του πετρελαίου για τη δυνατότητα αύξησης του πληθωρισμού και περιορισμού του QE, κρατούν σε χαμηλά επίπεδα τις αποδόσεις των ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων.

Κοντά σε χαμηλά πολλών μηνών παραμένουν οι αποδόσεις των ευρωπαϊκών ομολόγων, καθώς η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου ενισχύει τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και τη δυνατότητα της ΕΚΤ να προχωρήσει σύντομα σε περιορισμό του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσής της.

Οι χώρες της ευρωπεριφέρειας θεωρείται πως επωφελούνται περισσότερο από το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ. Έτσι, τα κόστη δανεισμού της Ιταλίας και της Ισπανίας υποχωρούν σήμερα κοντά σε χαμηλά πολλών μηνών.

Τα συγκεκριμένα ομόλογα έχουν επωφεληθεί και από τη μείωση του πολιτικού ρίσκου στην Ιταλία, μετά την απομάκρυνση του ενδεχομένου πρόωρων εκλογών στην Ιταλία και την ήττα του Κινήματος των Πέντε Αστέρων στις ιταλικές δημοτικές εκλογές.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού bund διαμορφώνεται στο 0,25%, του αντίστοιχου ιταλικού τίτλου στο 1,88%, του ισπανικού στο 1,35% και του πορτογαλικού στο 2,88%.

Την ίδια ώρα, η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου σταθεροποιείται στο 4,24% και του 10ετούς στο 5,58%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v