Η Wall αψηφά Πορτογαλία και Αίγυπτο

Τα καλά εγχώρια macro "γλίτωσαν" την Wall από τις πιέσεις που προκάλεσαν στις διεθνείς αγορές η επαναφορά της ευρω-κρίσης μέσω Πορτογαλίας, η πολιτική κρίση στην Αίγυπτο και τα δυσοίωνα στατιστικά από την Κίνα. Πάνω από τα $101 το πετρέλαιο.

Η επαναφορά των φόβων για την κρίση στην ευρωζώνη μέσω Πορτογαλίας, μαζί με την πολιτική κρίση στην Αίγυπτο και τα δυσμενή στατιστικά από την Κίνα, βούλιαξαν τις διεθνείς αγορές και άσκησαν πιέσεις αρχικά και στην Wall Street.

Η πτώση όμως στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης ήταν περιορισμένη, χάρη στα ευνοϊκά μεγέθη που ανακοινώνονται για την αμερικανική οικονομία, και τελικώς οι δείκτες "γύρισαν" στην συνέχεια σε θετικά επίπεδα.

Οι βασικοί δείκτες άνοιξαν με πτώση περί το 0,5% αλλά αυτή την ώρα ο δείκτης Dow Jones ενισχύεται 0,48% στις 15.003 μονάδες, ο S&P εμφανίζει άνοδο 0,18% στις 1.617 μονάδες, ενώ ο Nasdaq κινείται 0,45% υψηλότερα στις 3.450 μονάδες.

Οι φόβοι για ενδεχόμενη κατάρρευση της κυβέρνησης της Πορτογαλίας μετά την αποχώρηση δύο υπουργών της κυβέρνησης, προκάλεσε μαζικό ξεπούλημα σε όλες τις ευρωπαϊκές αγορές, με κάθετη πτώση στα χρηματιστήρια και κατακόρυφη άνοδο στα επιτόκια των κρατικών ομολόγων του Νότου.

Το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε με μικρή πτώση χθες.

Η Wall Street θα κλείσει σήμερα νωρίτερα και αύριο δεν θα λειτουργήσει, λόγω των αργιών για τον εορτασμό της Ημέρας Ανεξαρτησίας. Την Παρασκευή αναμένονται κρίσιμα στοιχεία για την ανεργία Ιουνίου.

Σήμερα, κοινοποιούνται για την αμερικανική οικονομία σειρά στατιστικά στοιχεία. Ανακοινώθηκε ότι το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε δραστικά και αναπάντεχα κατά 12,1% τον Μάιο, εμφανίζοντας μεγάλη αύξηση επί 2ο συνεχόμενο μήνα.

Επίσης ο αριθμός των αιτήσεων για επίδομα ανεργίας παρέμεινε σχεδόν αμετάβλητος την περασμένη εβδομάδα. Οι αιτήσεις μειώθηκαν κατά 5.000 στις 343.000.

Τέλος, ο δείκτης υπηρεσιών ISM διολίσθησε αναπάντεχα τον Ιούνιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν. Ο δείκτης που καταρτίζει το Institute for Supply Management και αποτυπώνει τις διαθέσεις στον κλάδο υπηρεσιών της αμερικανικής οικονομίας (ο αντίστοιχος δείκτης ΡΜΙ για Ευρώπη και Βρετανία), διολίσθησε στο 52,2 τον Ιούνιο. 

Η πορτογαλική κρίση, που προκάλεσε βουτιά 6% στον βασικό δείκτη της Λισαβόνας και εκτίναξη του κρατικού yield πάνω από το 8%, μεταδίδεται στις αμερικανικές συναλλαγές με το δικαίωμα της Portugal Telecom στην Νέα Υόρκη να βουλιάζει 5% και της ισπανικής Banco Santander 4%.

Η έξαρση στις αναταραχές της Αιγύπτου, όπου ο πρόεδρος Μόρσι απέρριψε πρόταση παραίτησής του, επιτείνουν τις επενδυτικές ανησυχίες κι έχουν έντονη επίδραση στις τιμές του πετρελαίου. Το συμβόλαιο του Αυγούστου εκτινάσσεται πάνω από τα 101 δολάρια ανά βαρέλι με άνοδο 1,77% στα 101,36 δολ.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v