Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street με αφορμή τα καλά στοιχεία από την απασχόληση. Προβλημάτισαν τους επενδυτές οι εξελίξεις σε Αίγυπτο και Πορτογαλία. Πάνω από τα 100 δολ. το πετρέλαιο.

Τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ αν και δεν ενθουσίασαν τουλάχιστον ήταν εντός των εκτιμήσεων, με τους επενδυτές να δίνουν προτεραιότητα στα κρίσιμα στοιχεία απασχόλησης.

Αναλυτικά, οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 5.000 στις 343.000 αιτήσεις έναντι 345.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, οι θέσεις εργασίας στην ιδιωτική απασχόληση των ΗΠΑ αυξήθηκαν αισθητά κατά 54.000 τον Ιούνιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα καθώς οι εργοδότες του ιδιωτικού τομέα πρόσθεσαν στα μισθολόγιά τους 188.000 νέους εργαζόμενους.

Στον αντίποδα το εμπορικό έλλειμμα των ΗΠΑ διευρύνθηκε δραστικά κατά 12,1% τον Μάιο, εμφανίζοντας μεγάλη αύξηση για δεύτερο διαδοχικό μήνα. Ειδικότερα σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εμπορίου, το έλλειμμα στο ισοζύγιο διαμορφώθηκε στα 45 δισ. δολάρια. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έλλειμμα από τον Νοέμβριο την ώρα που οι αναλυτές περίμεναν έλλειμμα 40,3 δισ. δολάρια.

Επιπλέον, αρνητικό αντίχτυπο στην αγορά είχε η απροσδόκητη διολίσθηση του δείκτη υπηρεσιών ISM τον Ιούνιο στις ΗΠΑ, ο οποίος υποχώρησε στις 52,2 μονάδες έναντι 53,7 τον προηγούμενο μήνα.

Όπως σημειώνει ο αναλυτής της Federated Investors, Lawrence Creature, "Τα σημερινά οικονομικά στοιχεία ήταν εντός των εκτιμήσεων και δεν επηρέασαν την τάση στη χρηματιστηριακή αγορά. Ωστόσο προβληματίζουν έντονα τους επενδυτές οι πολιτικές εξελίξεις στην Αίγυπτο και το κατά πόσο θα επηρεάσουν την παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου.»

Και δεν έχει άδικο καθώς στην Αίγυπτο οι εξελίξεις είναι ραγδαίες με τον στρατό -σύμφωνα με πληροφορίες- να βρίσκεται στους δρόμους με τεθωρακισμένα και να κινείται κοντά στο προεδρικό μέγαρο.

Αντίστοιχα η πορτογαλική κρίση, που προκάλεσε βουτιά 6% στον βασικό δείκτη της Λισαβόνας και εκτίναξη του κρατικού yield πάνω από το 8%, άγγιξε τις αμερικανικές συναλλαγές με το δικαίωμα της Portugal Telecom στην Νέα Υόρκη να βουλιάζει 5% και της ισπανικής Banco Santander 4%.

Από πλευράς δεικτών στη Wall, ο Dow Jones ενισχύθηκε 0,38% στις 14.988,09 μονάδες, ο S&P κινήθηκε ανοδικά 0,08% στις 1.615,38 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε με κέρδη 0,30% στις 3.443,67 μονάδες.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,90 δολ. με πτώση 5,2% ενώ το δικαίωμα της CocaCola HBC ενισχυόταν 0,2% στα 24,49 δολ.

Υπενθυμίζεται ότι την Πέμπτη το χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης θα παραμείνει κλειστό λόγω της εθνικής εορτής της 4ης Ιουλίου.

Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο υποχώρησε έναντι του ιαπωνικού νομίσματος κάτω από τα 100 γεν και συγκεκριμένα στα 99,77 ενώ σε σχέση με το ευρώ ενισχύθηκε στο 1,2974 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων η τιμή του πετρέλαιο ενισχύθηκε 1,3% στα 100,89 δολάρια ανά βαρέλι λόγω των ταραχών στην Αίγυπτο και η τιμή του χρυσού κινήθηκε ανοδικά 0,45% στα 1.250 δολ./oz.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v