Επιφυλακτική άνοδος στη Wall Street

Κέρδη στη Wall Street καθώς οι επενδυτές βλέπουν αποκλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης. Απογοήτευσαν τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Αισιοδοξία για αύξηση των επιτοκίων το 2015. Πτώση 2,6% για τη μετοχή της Cisco. Οριακά χαμηλότερα ο χρυσός.

Άνοδος στη Wall Street καθώς οι προσδοκίες για αποκλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία άφησαν σε δεύτερη μοίρα τα απογοητευτικά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα, οι σημερινές δηλώσεις Πούτιν από την Κριμαία ότι η Ρωσία επιδιώκει να τερματιστούν το συντομότερο οι συγκρούσεις στην Ουκρανία, τόνωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών. Συνέπεια τούτου, οι ευρωαγορές γύρισαν σε θετικό έδαφος και η Wall Street ξεκίνησε τη συνεδρίαση με κέρδη.

Αντίθετα απογοήτευσαν τα οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ καθώς οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας αυξήθηκαν σε υψηλό έξι εβδομάδων. Συγκεκριμένα οι αιτήσεις αυξήθηκαν κατά 21.000 την προηγούμενη εβδομάδα στις 311.000 έναντι 300.000 που ανέμεναν οι αναλυτές.

Ωστόσο μερίδα αναλυτών είδε θετικά την αύξηση των επιδομάτων καθώς, όπως αναφέρουν, απομακρύνει το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed πριν από το 2015.

Αυτό επιβεβαίωσε σήμερα και ο Κεντρικός Τραπεζίτης του Σεντ Λόυις, James Bullard ο οποίος εξέφρασε την άποψη πως τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν τον Μάρτιο του 2015.

Στη Wall, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,37% στις 16.713,64 μονάδες, ο S&P σημείωσε κέρδη 0,44% στις 1.955,18 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,43% στις 4.453,00 μονάδες.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Kohl Corp. ενισχύθηκε 3,2% σε υψηλό τεσσάρων μηνών μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων εταιρικών αποτελεσμάτων τριμήνου.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Cisco Systems υποχώρησε 2,6% καθώς ανακοίνωσε μηδενικό ρυθμό αύξησης των πωλήσεων στο τρίμηνο.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η μετοχή της Berkshire Hathaway Inc. του μεγαλοεπενδυτή Warren Buffett's διαπραγματεύεται για πρώτη φορά πάνω από τα 200.000 δολάρια.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,23 δολ., σημειώνοντας πτώση 1,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ενισχύθηκε 0,2% έναντι του δολαρίου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,3394 δολ. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις σε σχέση με το γεν στα 102,36 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,40%. Αντίστοιχα και η απόδοση του 30ετούς ομολόγου κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,58%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 2,10% στα 95,55 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά χαμηλότερα 0,05% στα 1.314 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v