Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Άνοδος στη Wall Street με το βλέμμα στη Fed

Κέρδη στη Wall Street. Άνοδος 100 μονάδων για τον Dow Jones. Ξεκίνησε η διήμερη συνεδρίαση της Fed. Στο προσκήνιο ο χρόνος αύξησης των επιτοκίων. Ενισχύθηκε ο ενεργειακός κλάδος. Κέρδη 3% για Twitter και 2,2% για Facebook. Άνοδος 2% για το πετρέλαιο.

Στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος –όπως ήταν αναμενόμενο- βρέθηκε η διήμερη συνεδρίαση της Fed η οποία θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη με την ομιλία της προέδρου Janet Yellen.

Οι επενδυτές αναμένουν την τελική έκθεση της Fed προκειμένου να αποκρυπτογραφήσουν τις προθέσεις των στελεχών της Κεντρικής Τράπεζας αναφορικά με το χρόνο αύξησης των επιτοκίων για πρώτη φορά από το 2006.

Στη Wall Street, o Dow Jones ενισχύθηκε 0,59% στις 17.131,97 μονάδες, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,75% στις 1.998,98 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,75% στις 4.552,76 μονάδες.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο δείκτης τιμών παραγωγού στις ΗΠΑ παρέμεινε σταθερός τον Αύγουστο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Στο 12μηνο ο δείκτης αυξήθηκε 1,8%. Σύμφωνα με τους αναλυτές τα στοιχεία υποδεικνύουν ότι μετά το ξέσπασμα του πληθωρισμού νωρίτερα στο έτος, οι πιέσεις σε επίπεδο χονδρικής εκτονώθηκαν προς τα τέλη του καλοκαιριού.

Από πλευράς τίτλων, ο ενεργειακός κλάδος ενισχύθηκε για δεύτερη συνεδρίαση με τη μετοχή της Exxon Mobil να σημειώνει άνοδο 1,2% και της Chevron 0,6%.

Αντίστοιχα με μικρές διακυμάνσεις κινήθηκε ο τεχνολογικός κλάδος μετά τις ισχυρές πιέσεις που ασκήθηκαν τη Δευτέρα. Άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Twitter (+3%)και Facebook (+2,2%) ενώ υποχώρησε η Apple (-0,6%).

Σε διεθνές επίπεδο οι επενδυτές αναμένουν με έντονο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος στη Σκοτία.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 3,20 δολ., σημειώνοντας πτώση 2% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola υποχώρησε 0,9% στα 21,94 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε με μικρές διακυμάνσεις έναντι του ευρώ στο 1,2952. Επιπλέον το δολάριο υποχώρησε οριακά 0,1% σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα, στα 107,07 γεν.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική ημέρα καθώς σημείωσε πτώση κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,57%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε ανοδικά 2%, στα 94,78 δολ. ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,2% στα 1.238 δολ./οz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v