Νευρικότητα στη Wall Street μετά το ξεπούλημα

Μεικτά πρόσημα και έντονη μεταβλητότητα στη Wall μετά τη χθεσινή βουτιά. Σε χαμηλό δύο μηνών ο Nasdaq. Kέρδη πάνω από 1% για το χρυσό. Κάτω από τα $85 το αργό. Ενισχύεται το δολάριο έναντι του ευρώ. Νέα κέρδη για τα αμερικάνικα ομόλογα. Aπώλειες 5% για Tesla και Twitter.

Μεταξύ κερδών και απωλειών κινούνται οι δείκτες στη Wall, μετά την μεγαλύτερη πτώση του Dow Jones την φετινή χρονιά. 

Ο Dow Jones κινείται 0,20% υψηλότερα στις 16.693 μονάδες, ο Nasdaq υποχωρεί 1,08% στις 4.331 μονάδες, ενώ ο S&P σημειώνει πτώση 0,22% στις 1.924 μονάδες. Ο Νasdaq κατέγραψε απώλειες ως και 1,4% υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο μηνών, ενώ οδεύει για την μεγαλύτερη εβδομαδιαία πτώση των τελευταίων δύο ετών.

Στις τρεις προηγούμενες συνεδριάσεις καταγράφηκε η μεγαλύτερη μεταβλητότητα για τον δείκτη Dow τα τελευταία τρία χρόνια. Ο δείκτης υποχώρησε 273 μονάδες την Τρίτη, ανέκαμψε με άλμα 275 μονάδων την Τετάρτη μετά τα πρακτικά της Fed και πραγματοποίησε βουτιά 335 μονάδων την Πέμπτη. 

Αναλυτές απέδωσαν την βουτιά της Πέμπτης στις ανησυχίες για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας και την πτώση των τιμών στην ενέργεια, αλλά τόνισαν πως δεν υπήρξε κάποια συγκεκριμένη είδηση που οδήγησε σε τόσο βαριές απώλειες.

Από το μέτωπο των macro, το υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε ότι οι τιμές εισαγωγών υποχώρησαν 0,5% το Σεπτέμβριο. Εξαιρουμένων των τιμών του πετρελαίου, οι τιμές εισαγωγών κατέγραψαν απώλειες 0,2%.Οι αναλυτές του Reuters προέβλεπαν ότι οι τιμές θα διολισθήσουν κατά 0,7%. Τον Αύγουστο οι τιμές εισαγωγών είχαν υποχωρήσει 0,6%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ, του γεν και της βρετανικής λίρας. Η ισοτιμία του αμερικάνικου νομίσματος με το ευρώ κινείται στο 1,265.

Στα εμπορεύματα, ο χρυσός ενισχύεται 1,33% στα 1.222 δολάρια ανά ουγκιά, ενώ το πετρέλαιο συνεχίζει την βουτιά καταγράφοντας απώλειες 2,74% στα 84,95 δολάρια το βαρέλι. Την Πέμπτη το αργό εισήλθε και επίσημα σε bear market, καθώς οι απώλειες από το υψηλό του Ιουνίου ανήλθαν στο 20%.

H απόδοση του αμερικάνικου 10ετους ομολόγου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, υποχωρεί μια μονάδα βάσης στο 2,31%.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο ισχυρές πιέσεις δέχονται οι μετοχές του τεχνολογικού τομέα. Η μετοχή του Twitter διολισθαίνει 5%, της Pandora 6%, της Groupon 6,6% και της Microchip Technology 11%.

Η μετοχή της Tesla διολισθαίνει 5% μετά την χθεσινή παρουσίαση του νέου μοντέλου.

Απώλειες 2,3% καταγράφει η μετοχή της Symantec. Η εταιρεία διαδικτυακής ασφαλείας ανακοίνωσε την Πέμπτη σχέδια για διάσπαση των δραστηριοτήτων σε δύο εταιρείες.

Πτώση 5,4% σημειώνει η Juniper Networks, μετά την προειδοποίηση της Πέμπτης ότι τα έσοδα τρίτου τριμήνου και τα προσαρμοσμένα κέρδη θα είναι χαμηλότερα των προβλέψεων.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v