Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Βουτιά» 223 μονάδων για τον Dow Jones

Διευρύνθηκαν οι απώλειες στη Wall Street προς το τέλος της συνεδρίασης. Πτώση 1,64% για S&P και 1,46% για Nasdaq. Παραμένουν οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Διαλλακτική εμφανίζεται η Fed με τα επιτόκια. Στο επίκεντρο τα εταιρικά αποτελέσματα. Νέες πιέσεις στον ενεργειακό κλάδο. Υποχώρησε το δολάριο έναντι του ευρώ.

Πτώση κατέγραψε η Wall Street την ώρα που η τιμή του πετρελαίου Brent έπιανε χαμηλό τεσσάρων ετών και το δολάριο υποχωρούσε έναντι του ευρώ για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες ανόδου.

Ειδικότερα το πετρέλαιο Brent υποχώρησε σε χαμηλό Νοεμβρίου 2010, καταγράφοντας πτώση 2,4% στα 88,14 δολ. επιβεβαιώνοντας ότι ο μαύρος χρυσός βρίσκεται σε «bear market».

Επιπλέον στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκε η δήλωση του Κεντρικού Τραπεζίτη Stanley Fischer, ο οποίος μεταξύ άλλων υποστήριξε ότι θα καθυστερήσει η αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ σε περίπτωση που υπάρξει επιβράδυνση της παγκόσμιας ανάπτυξης.

Η δήλωση αυτή είναι ενδεικτική για τη βαρύτητα που δίνει η Fed στους κινδύνους που διατρέχει η αμερικανική οικονομία σε περίπτωση που καθηλωθούν οι ρυθμοί ανάπτυξης σε Ευρωζώνη, Κίνα και ευρύτερα.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 1,35% στις 16.321,07 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 1,64% στις 1,874,80 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 1,46% στις 4.213,66 μονάδες.

Από πλευράς εταιρικών ειδήσεων, η μετοχή της Synergy Health Plc εκτοξεύτηκε 31% μετά τη συμφωνία εξαγοράς της από την Steris Corp. έναντι 1,9 εκατ. δολάρια.

Στον αντίποδα ο τίτλος της Luxottica Group "βούλιαξε" 9,3% μετά την παραίτηση του CEO εξαιτίας διαφωνίας με το Διοικητικό Συμβούλιο.

Επιπλέον οι επενδυτές αναμένουν με ενδιαφέρον τις ανακοινώσεις των εταιρικών αποτελεσμάτων που έχουν προγραμματιστεί εντός της εβδομάδας. Μεταξύ των εισηγμένων περιλαμβάνονται οι JP Morgan, Citigroup, Google και BlackRock.

Σε διεθνές επίπεδο, με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι συγκρούσεις σε Ιρακ και Συρία με τους τζιχαντιστές να προελαύνουν παρά τους βομβαρδισμούς των συμμάχων. Επιπλέον παραμένουν στο προσκήνιο οι παγκόσμιες ανησυχίες για την εξάπλωση του έμπολα.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,67 δολ., σημειώνοντας πτώση 0,4% και αντίστοιχα το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε χαμηλότερα 0,7% στα 20,75 δολ.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε έναντι του ευρώ (-0,4%) για πρώτη φορά μετά από τρεις ημέρες ανόδου με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2679. Επιπλέον, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,4% και σε σχέση με το ιαπωνικό νόμισμα στα 107,26 γεν.

Στην αγορά εμπορευμάτων, το πετρέλαιο στις ΗΠΑ σημείωσε πτώση 0,4% στα 85,53 δολ. ανά βαρέλι. Στον αντίποδα η τιμή του χρυσού ενισχύθηκε 0,8% στα 1.232 δολ./oz.

Κλειστή παρέμεινε σήμερα η αγορά ομολόγων στις ΗΠΑ λόγω της ημέρας του Κολόμβου. Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη εβδομάδα το 10ετές είχε σημειώσει συνολική πτώση 13 μονάδων βάσης.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v