Τέταρτη εβδομάδα κερδών στη Wall Street

Νέο ιστορικό υψηλό μόλις μίας μονάδας για τον S&P. Πτώση για τον Dow Jones. Ικανοποίησαν οι λιανικές πωλήσεις και η καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ. Παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη. Ανέκαμψε το πετρέλαιο (+2,3%). Ενισχύθηκε το δολάριο.

Με μικτά πρόσημα κινήθηκε η Wall Street σχεδόν καθ' όλη τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης της εβδομάδας. Τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία λιανικών πωλήσεων στήριξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Ειδικότερα οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν 0,3% τον Οκτώβριο έναντι πτώσης 0,3% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές αισιοδοξούν ότι θα έρθουν ακόμα καλύτερες μετρήσεις καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα.

Επιπλέον η καταναλωτική εμπιστοσύνη ανήλθε σε υψηλό επτά ετών στις 89,4 μονάδες από 86,9 τον Οκτώβριο.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, «τα καλά στοιχεία λιανικών πωλήσεων και καταναλωτικής εμπιστοσύνης ενισχύουν την πεποίθηση των «αισιόδοξων» επενδυτών –αυτών που συνεχίζουν να τοποθετούνται- ότι τα διαδοχικά υψηλά στη Wall Street δικαιολογούνται από τα ισχυρά εταιρικά αποτελέσματα και τα καλύτερα των αναμενόμενων μακροοικονομικά στοιχεία».

Είναι αυτοί οι επενδυτές που προσπαθούν να αγνοήσουν τη μεγάλη πτώση της τιμής του πετρελαίου που έχει εντείνει τις ανησυχίες για πιθανή παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Ωστόσο, σήμερα, η τιμή του πετρελαίου ανέκαμψε 2,3% στα 75,93 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα, ισχυρή άνοδο σημείωσε και η τιμή του χρυσού καθώς ανήλθε στα 1.190 δολ./oz (+2,40%).

Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε 0,10% στις 17.634,74 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,02% στις 2.039,82 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,18% στις 4.688,54 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο Dow Jones ενισχύθηκε οριακά, ο S&P σημείωσε άνοδο 0,4% και ο Nasdaq κέρδη 1,2%.

Στο εταιρικό μέτωπο η μετοχή της Nike υποχώρησε 0,7% μετά την υποβάθμιση της αξιολόγησης του ομίλου από τη Sterne Agee.

Στον αντίποδα, η Harley Davidson ενισχύθηκε 1% καθώς η Goldman Sachs αναβάθμισε την αξιολόγηση του τίτλου σε «αγορά» από «ουδέτερη», προηγουμένως.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 2,21 δολ., σημειώνοντας άνοδο 3,8% ενώ το δικαίωμα της Coca Cola κινήθηκε χαμηλότερα 0,6% στα 21,51 δολ.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,36%.Σημειώνεται ότι σε εβδομαδιαία βάση το 10ετές έχει κερδίσει 7 μονάδες. Επιπλέον το αμερικανικό 5ετές ομόλογο σημείωσε πτώση τεσσάρων μονάδων στο 1,66%. Στον αντίποδα υποχώρησαν οι αποδόσεις των περισσότερων ευρωπαϊκών ομολόγων με το ιταλικό 10ετές να διαμορφώνεται στο 2,34% (-1 μ.β.) και το γερμανικό 10ετές στο 0,75% (-1 μ.β.). Το ισπανικό 10ετές ομόλογο παρέμεινε αμετάβλητο στο 2,12%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,5% σε σχέση με το ευρώ με την ισοτιμία να διαμορφώνεται στο 1,2418 δολ. Παράλληλα, το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε ανοδικά και έναντι του γεν (+0,8%) στα 116,65 γεν. Αξίζει να αναφερθεί ότι στην τελευταία έκθεσή της η Societe Generale εκτιμά ότι η ισοτιμία δολαρίου- γεν θα ανέλθει στα 145 γεν έως το Μάρτιο 2015.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v