Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τwitter και οικονομία δίχασαν τη Wall Street

Μικτά πρόσημα στην αμερικανική αγορά με το βλέμμα στη Fed. Στο προσκήνιο τα εταιρικά αποτελέσματα. Απογοήτευσε η καταναλωτική εμπιστοσύνη. «Βουτιά» 18,2% για το Twitter. Σε χαμηλό δύο μηνών το δολάριο. Κρατήθηκε πάνω από τα 57 δολ. το πετρέλαιο. Άνοδος για τον χρυσό.

Παρά τις αρχικές πιέσεις, τελικά οι Dow Jones και S&P κινήθηκαν ανοδικά, εν αναμονή των αποφάσεων της διήμερης συνεδρίασης της Fed. Οριακή πτώση για Nasdaq.

Ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,4% στις 18.110,14 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,28% στις 2.114,76 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα μόλις 0,1% στις 5.055,42 μονάδες.

"Τα κατώτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα των Ford και Whirlpool προκάλεσαν τις απώλειες στην έναρξη της συνεδρίασης», υποστήριξε ο αναλυτής της CMC Markets, Colin Cieszynski.

Ωστόσο αργότερα, όταν ανακοινώθηκαν τα απογοητευτικά στοιχεία καταναλωτικής εμπιστοσύνης στις ΗΠΑ, οι δείκτες γύρισαν σε θετικό έδαφος καθώς -σύμφωνα με τους αναλυτές – η «βουτιά» της καταναλωτικής εμπιστοσύνης απομακρύνει ενδεχόμενη απόφαση της Fed για αύξηση των επιτοκίων, καθώς προκαλεί ανησυχίες για τη δυναμική της αμερικανικής οικονομίας.

Ειδικότερα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης υποχώρησε στις 95,2 μονάδες τον Απρίλιο έναντι 101,4 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν άνοδο στις 102,5 μονάδες.

Από πλευράς τίτλων, το Twitter υποχώρησε 18,2% καθώς διέρρευσαν τα αποτελέσματα τριμήνου πριν την επίσημη ανακοίνωση της διοίκησης που είχε προγραμματιστεί, μετά το πέρας της συνεδρίαση. Σύμφωνα με πληροφορίες τα έσοδα διαμορφώθηκαν στα 435,9 εκατ. δολάρια έναντι 464,3 εκατ. που ανέμεναν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας, ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα της Apple. Τα καθαρά κέρδη και έσοδα στο β' τρίμηνο ξεπέρασαν τις προσδοκίες των αναλυτών με τη μετοχή να πιάνει αρχικά νέο ιστορικό υψηλό αλλά αργότερα να υποχωρεί 1,6%.

Όπως επισημαίνει ο αναλυτής της Saxo Bank, Peter Garnry, "είναι δύσκολο να δούμε τις αμερικανικές μετοχές σε ράλι από τα τωρινά επίπεδα εκτός και αν αποδυναμωθεί το δολάριο και ανακάμψει περεταίρω το πετρέλαιο».

Σήμερα το δολάριο έπιασε χαμηλό δύο μηνών έναντι του ευρώ καθώς υποχώρησε για πέμπτη διαδοχική ημέρα, καταγράφοντας πτώση 0,6% στο 1,0955 δολ. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε χαμηλότερα 0,2% σε σχέση με το γεν στα 118,8950.

Επιπλέον, η τιμή του πετρελαίου ενισχύθηκε οριακά 0,1% στα 57,06 δολάρια ανά βαρέλι. Αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε άνοδο 0,8% στα 1.2013 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε υψηλότερα κατά έξι μονάδες βάσης στο 1,98%. Στον αντίποδα η απόδοση του ιταλικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά μία μονάδα βάσης στο 1,34%. Αμετάβλητες έμειναν οι αποδόσεις του γερμανικού 10ετούς ομολόγου στο 0,16% και του ισπανικού 10ετούς στο 1,32%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,37 δολ., καταγράφοντας άνοδο 3%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v