Απώλειες στη Wall Street με το βλέμμα στα ομόλογα

Μικρή πτώση στο αμερικανικό χρηματιστήριο στον απόηχο των ρευστοποιήσεων στα κρατικά ομόλογα παγκοσμίως. «Άλμα» 18,6% για την AOL μετά το deal με τη Verizon. Πάνω από το 1,12 δολ. ανέκαμψε το ευρώ. Άνοδος 2,5% για το πετρέλαιο. Υψηλότερα ο χρυσός.

Περιορισμένες απώλειες κατέγραψε τελικά η Wall Street παρά τις ισχυρές πιέσεις στην έναρξη της συνεδρίασης καθώς τα αμερικανικά ομόλογα απέφυγαν το sell off των ευρωπαικών κρατικών χρεογράφων.

Συγκεκριμένα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου υποχώρησε κατά δύο μονάδες βάσης στο 2,26% αφού πρώτα είχε φτάσει να ενισχύεται έως και 14 μονάδες στο 2,36%.

Στον αντίποδα οι ρευστοποιήσεις στα ευρωπαϊκά ομόλογα- εκτόξευση του κόστους δανεισμού- συνεχίστηκαν μέχρι το τέλος της ημέρας, αν και όχι με την ίδια ένταση.

Το γερμανικό 10ετές ομόλογο ενισχύθηκε κατά 6 μονάδες βάσης στο 0,68%, έχοντας πιάσει υψηλό ημέρας στο 0,74%. Το ιταλικό 10ετές ομόλογο κινήθηκε ανοδικά κατά 11 μονάδες στο 1,87% με υψηλό ημέρας στο 1,91% και αντίστοιχα το ισπανικό 10ετές ενισχύθηκε κατά 9 μ.β. στο 1,84% με υψηλό στο 1,88%.

Σύμφωνα με το Reuters, οι αναλυτές υποστηρίζουν πως το ξεπούλημα στα ομόλογα πυροδοτήθηκε εν μέρει από την άμβλυνση των φόβων για τον πληθωρισμό, εν μέσω της αύξησης των τιμών του πετρελαίου και της αμηχανίας για τα ιστορικά χαμηλά που άγγιξαν οι αποδόσεις των ομολόγων.

Ο Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,2% στις 18.068,23 μονάδες, ο S&P κατέγραψε πτώση 0,3% στις 2.099,12 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,35% στις 4.976,19 μονάδες.

Επιπλέον, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει το ζήτημα της αύξηση των επιτοκίων από τη Fed.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της RW Baird & Co, «Υπάρχει κόσμος που έχει τοποθετηθεί στο χρηματιστήριο- ενώ δε θα έπρεπε- παρασυρμένος από την πολιτική της Fed. Δε θεωρώ ότι η Fed θα προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων φέτος. Κάθε συζήτηση για το συγκεκριμένο ζήτημα, στόχο έχει να πιεστούν οι τιμές των μετοχών».

Επιπλέον, προέβλεψε ότι «αν ο S&P υποχωρήσει στις 2.070 μονάδες, τότε θα υπάρξουν περεταίρω ρευστοποιήσεις. Πτώση κάτω από τις 2.040 μονάδες θα είναι ένδειξη διόρθωσης».

Από πλευράς τίτλων, η εξαγορά της AOL από τη Verizon έναντι 4,4 δισ. δολαρίων εκτόξευσε τη μετοχή της πρώτης κατά 18,6%.

Στον αντίποδα, η μετοχή της Gap Inc. υποχώρησε 3,7% μετά την ανακοίνωση κατώτερων των αναμενόμενων εσόδων α' τριμήνου.

Επιπλέον και η μετοχή της International Flavors & Fragrances σημείωσε πτώση 4,1% παρόλο που ο όμιλος γνωστοποίησε αύξηση καθαρών κερδών 20%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,37 δολ., με πτώση 3,5%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ ανέκαμψε έναντι του δολαρίου καθώς ενισχύθηκε 0,8% στα 1,1252 δολ. Σημειώνεται ότι το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1135 έως 1,1279 δολ.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 6ης Μαΐου καθώς ενισχύθηκε 2,5% στα 60,75 δολάρια ανά βαρέλι. Παράλληλα η τιμή του χρυσού κατέγραψε άνοδο 0,8% στα 1.193 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v