Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ για τον Nasdaq με ελληνική ώθηση

Κέρδη στη Wall Street με τον τεχνολογικό δείκτη να πιάνει νέο υψηλό μετά το πτωτικό διάλλειμα της Παρασκευής. Στο επίκεντρο οι ευνοϊκές ελληνικές εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Άνοδος για τον τραπεζικό κλάδο. Ξανά πάνω από τα 60 δολ. το πετρέλαιο. Πτώση 1,4% για τον χρυσό. Ενισχύθηκε το ευρώ.

Η προοπτική συμφωνίας Ελλάδας- δανειστών εντός της εβδομάδας ώθησε σε κέρδη τη Wall Street με τον δείκτη Nasdaq να πιάνει νέο ιστορικό υψηλό.

Οι επενδυτές στηρίχθηκαν στις δημόσιες δηλώσεις ευρωπαίων ηγετών όπως ο Φρανσουά Ολάντ που υποστήριξε ότι η Ελλάδα ανέλαβε τις ευθύνες της, καθώς και ευρωπαίων αξιωματούχων όπως του Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση για συμφωνία μέσα στην εβδομάδα.

Ωστόσο πιο επιφυλακτική στάση τηρούν οι Γερμανοί και οι βόρειοι σύμμαχοί τους.

Στη Wall Street, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq έκλεισε σε νέο υψηλό με κέρδη 0,72% στις 5.153,97 μονάδες, ο Dow Jones κατέγραψε άνοδο 0,58% στις 18.119,78 μονάδες και ο S&P κινήθηκε υψηλότερα 0,61% στις 2.122,85 μονάδες.

Πέρα όμως από τις ευνοϊκές εξελίξεις στο μέτωπο των διαπραγματεύσεων Ελλάδας- δανειστών, θετικός ήταν ο αντίχτυπος στη Wall Street από τα καλύτερα των αναμενόμενων στοιχεία της στεγαστικής αγοράς στις ΗΠΑ.

Συγκεκριμένα οι μεταπωλήσεις κατοικιών τον Μάιο ανήλθαν σε υψηλό 5,5 ετών καθώς αυξήθηκαν 5,1%, στο εποχιακό προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,35 εκατ. κατοικιών.

Στο επιχειρηματικό μέτωπο, η μετοχή της Cigna ενισχύθηκε 4,8% μετά την απόρριψη της πρότασης εξαγοράς ύψους 47 δισ. δολαρίων από την Anthem Inc.

Σημειώνεται ότι πρωταγωνιστής της ανόδου στη σημερινή συνεδρίαση ήταν ο τραπεζικός κλάδος με τις μετοχές των Bank of America και Citigroup να καταγράφουν άνοδο άνω 1,2%.

Σον δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+1,5%) και JP Morgan (+1,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι Cisco System (-0,3%) και UnitedHealth Group (-0,2%).

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα της Εθνικής διαμορφωνόταν στο 1,30 δολ., με «άλμα» 17,8%.

Στην αγορά συναλλάγματος, η προοπτική συμφωνίας Ελλάδας- δανειστών γύρισε ανοδικά το ευρώ έναντι του δολαρίου. Ειδικότερα το κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα ενισχύθηκε 0,1% στο 1,1356 δολ. ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να κινείται ακόμα και πάνω από το 1,14 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, ισχυρές πιέσεις ασκήθηκαν στις αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ΗΠΑ και Γερμανίας. Το αμερικανικό 10ετές κινήθηκε υψηλότερα κατά 10 μονάδες βάσης στο 2,36% και το γερμανικό 10ετές κατά 13 μ.β. στο 0,89%. Στον αντίποδα, οι αποδόσεις των ομολόγων του ευρωπαϊκού νότου υποχώρησαν αισθητά, καθώς το ιταλικό 10ετές σημείωσε πτώση 11 μ.β. στο 2,17% και το ισπανικό 10ετές κατά 25 μ.β. στο 2,06%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κατέγραψε άνοδο 0,7% στα 60,01 δολάρια ανά βαρέλι ενώ η τιμή του χρυσού κινήθηκε χαμηλότερα 1,4% στα 1.185 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v