Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η οικονομία προβλημάτισε τη Wall Street

Πτώση κατέγραψε ο δείκτης Dow Jones καθώς απογοήτευσαν τα στοιχεία μεταποίησης και ανεργίας στις ΗΠΑ. Μικρή άνοδος για τους S&P και Nasdaq. Δεύτερη συνεδρίαση κερδών για την βιοτεχνολογία. «Βουτιά» 8,4% για το Twitter από το υψηλό 17 μηνών. Κάτω από τα 45 δολ. το πετρέλαιο.

Τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία στις ΗΠΑ οδήγησαν σε απώλειες τον Dow Jones καθώς επανήλθαν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη παρά τα καλά στοιχεία μεταποίησης στην Κίνα. Στον αντίποδα άνοδο σημείωσαν οι S&P και Nasdaq εν αναμονή των κρίσιμων στοιχείων απασχόλησης την Παρασκευή.

Όπως αναφέρει ο αναλυτής της Wunderlich Securities, Arthur Hogan, «Μπορεί τα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα να ήταν καλύτερα των αναμενόμενων ωστόσο οι επενδυτές θέλουν να δουν μεγαλύτερη βελτίωση. Επιπλέον δεν αποτελούν έκπληξη οι σημερινές πιέσεις μετά το ράλι της Τετάρτης».

Στις ΗΠΑ η μεταποίηση υποχώρησε σε χαμηλό δύο ετών καθώς τον Σεπτέμβριο ο δείκτης ISM σημείωσε πτώση στις 50,2 μονάδες από 51,1 τον προηγούμενο μήνα. Σημειώνεται ότι οι αναλυτές ανέμεναν μικρότερη πτώση στις 50,6 μονάδες.

Επιπλέον οι αιτήσεις επιδομάτων ανεργίας την προηγούμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 10.000 στις 277.000 αιτήσεις ενώ η αναλυτές ανέμεναν αύξηση στις 270.000 αιτήσεις. Θα πρέπει να αναφερθεί ότι οι επενδυτές δίνουν μεγαλύτερη βαρύτητα στα στοιχεία ανεργίας που θα ανακοινωθούν την Παρασκευή στις ΗΠΑ.

Παράλληλα στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος παραμένει η επικείμενη απόφαση της Fed για τα επιτόκια. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές όσο θα ανακοινώνονται απογοητευτικά οικονομικά στοιχεία τόσο θα καθυστερεί η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας για αύξηση των επιτοκίων.

Ο Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,08% στις 16,272 μονάδες, ο S&P κατέγραψε κέρδη 0,21% στις 1.924 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,15% στις 4.627 μονάδες.

Πρωταγωνιστής των πιέσεων στη Wall Street ήταν ο τεχνολογικός κλάδος με τη μετοχή της Apple σημειώνει απώλειες 0,7% και του Twitter 8,4%. Αναφορικά με το Twitter, αναλυτές χαρακτηρίζουν αναμενόμενη την πτώση καθώς η μετοχή είχε ενισχυθεί 77% μέσα σε μόλις τρεις μήνες.

Στον αντίποδα ο κλάδο της βιοτεχνολογίας ενισχύθηκε για δεύτερη διαδοχική ημέρα, τούτη τη φορά κατά 0,8%. Υπενθυμίζεται ότι χθες η βιοτεχνολογία τερμάτισε πτωτικό σερί οχτώ συνεδριάσεων καταγράφοντας «άλμα» 4,3%.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 0,45 σεντς, με απώλειες 1,7%.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,2% έναντι του ευρώ στο 1,1193 από 1,1177 την Τετάρτη. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό νόμισμα κινήθηκε σε ένα εύρος διακύμανσης μεταξύ 1,1136 έως 1,1196 δολ.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση μιας μονάδας βάσης στο 2,03%. Παράλληλα η απόδοση του γερμανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά πέντε μονάδες βάσης στο 0,54%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου υποχώρησε 0,8% στα 44,74 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού σημείωσε πτώση 0,1% στα 1.113 δολ./oz.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v