Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αποτελέσματα και οικονομία δίχασαν τη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε η Wall Street. Ικανοποίησαν τα εταιρικά αποτελέσματα της Wal-Mart (+3,7%). Προβλημάτισε το ακριβό δολάριο και η πτώση της βιομηχανικής παραγωγής. Κάτω από τα 41 δολ. το πετρέλαιο. Σε χαμηλό 2010 ο χρυσός.

Κέρδη για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση –έστω οριακά- κατέγραψαν οι Dow Jones και Nasdaq καθώς τα καλύτερα των αναμενόμενων εταιρικά αποτελέσματα στήριξαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών κόντρα στα μικτά οικονομικά στοιχεία, το ακριβό δολάριο και τη νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου.

Ειδικότερα, η βιομηχανική παραγωγή υποχώρησε 0,2% τον Οκτώβριο ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μείωση μόλις 0,1%.

Παράλληλα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή, σε προσαρμοσμένη βάση, τον Οκτώβριο, ανέκαμψε στο 0,2% μετά από δύο μήνες πτώσης. Την ίδια στιγμή ο δομικός πληθωρισμός παρουσίασε άνοδο 0,2%.

Στην αγορά συναλλάγματος, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος από την άνοδο του δολαρίου σε υψηλό επτά μηνών έναντι του ευρώ. Συγκεκριμένα το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,4% στο 1,0640. Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές «το ακριβό δολάριο θα περιορίσει τις εξαγωγές μεγάλων αμερικανικών ομίλων».

Στα εμπορεύματα αντίστοιχα, η πτώση της τιμής του πετρελαίου κάτω από τα 41 δολάρια πίεσε τον ενεργειακό κλάδο στη Wall Street με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 0,4% και 1,2% αντίστοιχα.

Τελικά, ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο 0,04% στις 17.490 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,16 % στις 2.050 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,03% στις 4.986 μονάδες.

Αξίζει να αναφερθεί ότι η απειλή νέας τρομοκρατικής επίθεσης στην Ευρώπη –εντοπίστηκε όχημα με εκρηκτικά στο Αννόβερο- υποχρέωσε τους επενδυτές να κρατήσουν επιφυλακτική στάση στο μεγαλύτερο μέρος της συνεδρίασης.

Στο εταιρικό μέτωπο, η μετοχή της Wal-Mart ενισχύθηκε 3,7% μετά την ανακοίνωση καλύτερων των αναμενόμενων αποτελεσμάτων στο γ' τρίμηνο. Ειδικότερα, τα καθαρά κέρδη μειώθηκαν στα 3,3 δισ. δολάρια ή στο 1,03 δολ. ανά μετοχή έναντι 99 σεντς ανά μετοχή που προέβλεπαν οι αναλυτές.

Αντίστοιχα, ο τίτλος της Home Depot κινήθηκε ανοδικά 4,4% καθώς η διοίκηση γνωστοποίησε καθαρά κέρδη και πωλήσεις καλύτερες των εκτιμήσεων.

Λίγο πριν το πέρας της συνεδρίασης, το δικαίωμα (ADR) της Εθνικής Τράπεζας διαμορφωνόταν στα 47 σεντς, καταγράφοντας «βουτιά» 7,6%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του πετρελαίου κινήθηκε χαμηλότερα 2,6% στα 40,67 δολάρια ανά βαρέλι και αντίστοιχα η τιμή του χρυσού υποχώρησε 1,4% στα 1068 δολ./oz, για πρώτη φορά από το 2010.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου σημείωσε πτώση μίας μονάδας βάσης, στο 2,26%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v