Πτώση στη Wall, κυρίαρχη η μεταβλητότητα

Απώλειες 100 μονάδων καταγράφει ο Dow Jones μετά το χθεσινό ράλι, καθώς η μεταβλητότητα κυριαρχεί, με τους επενδυτές να εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια. Πιέσεις σε Wal-Mart μετά την υποβάθμιση σε ”sell” από τη Merrill Lynch. Σταθεροποιητικά κινούνται Λονδίνο, Φρανκφούρτη και Παρίσι.

Πτωτικά κινείται η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά μετά το χθεσινό ράλι, με τη μεταβλητότητα να κυριαρχεί καθώς οι επενδυτές εμφανίζονται διχασμένοι αναφορικά με τις επόμενες κινήσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, η αγορά ανέκαμψε από τις ισχυρές απώλειες της προηγούμενης ημέρας, με τον Dow Jones να κερδίζει 247 μονάδες έπειτα από απώλειες 280 μονάδων την Τρίτη.

Οι αναλυτές περιμένουν διατήρηση της μεταβλητότητας έως ότου ξεκαθαρίσουν οι προθέσεις της Federal Reserve για τα επιτόκια και έως ότου εμφανιστούν αποδείξεις ότι το σύστημα έχει αφήσει πίσω του τους τριγμούς από την αγορά subprime της χώρας.

Το χθεσινό ράλι πυροδοτήθηκε από τη διαρροή μιας επιστολής του προέδρου της Fed, κ. Ben Bernanke, προς τον γερουσιαστή Charles Schumer, όπου αναφέρεται ότι η κεντρική τράπεζα ”θα δράσει εάν χρειαστεί”.

Ωστόσο, οι αναλυτές δεν είναι έτοιμοι να δηλώσουν ότι η ανησυχία για τα χρηματοοικονομικά εργαλεία που βασίζονται στην αγορά subprime αποτελεί οριστικά παρελθόν.

”Παρά το χρηματιστηριακό ράλι και την υποχώρηση του δείκτη μεταβλητότητας VIΧ, οι επενδυτές παραμένουν ανήσυχοι. Στις ΗΠΑ, όπου σημειώθηκε ξεπούλημα στα δεκαετή ομόλογα, οι αγορές χρήματος συνεχίζουν να έχουν πρόβλημα ρευστότητας”, αναφέρουν οι αναλυτές της HBOS Treasury στο Λονδίνο.

Οι πιέσεις που εκδηλώνονται σήμερα στην αγορά οφείλονται εν μέρει τόσο στην αποκόμιση βραχυπρόθεσμων κερδών από το χθεσινό ράλι όσο και στην υποχώρηση του τίτλου της WalMart από τη Merrill Lynch σε ”sell”, γεγονός που ασκεί πιέσεις στον βιομηχανικό δείκτη.

Εν τω μεταξύ, όπως ανακοινώθηκε λίγο νωρίτερα, η αμερικανική οικονομία ανέκαμψε στο β΄τρίμηνο ύστερα από ιδιαίτερα ισχνή ανάπτυξη στο α΄ τρίμηνο, εμφανίζοντας ρυθμό ανάπτυξη 4%.

Ο Dow Jones διαμορφώνεται στις 13.201 μονάδες με πτώση 0,66%, ενώ ο Nasdaq υποχωρεί στις 2.542 μονάδες με πτώση 0,79%. Απώλειες 0,74% για τον S&P 500, που κινείται στις 1.452 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 υποχωρεί 0,13%, στις 6.124 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 ενισχύεται οριακά κατά 0,02%, στις 5.521 μονάδες. Απώλειες 0,27% για τον DAX 30 που κινείται στις 7.418 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v