Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στο νήμα για τη Wall Street

Με οριακές απώλειες έκλεισαν οι Dow Jones και S&P σε μια συνεδρίαση με έντονες διακυμάνσεις. Μικρή άνοδος για τον Nasdaq. Προβλημάτισαν τα στοιχεία μεταποίησης σε ΗΠΑ και Κίνα. «Βουτιά» 6% για το πετρέλαιο. Σε υψηλό τριών μηνών ο χρυσός. Πιέσεις στο δολάριο.

Η νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου και η παραμονή του δείκτη μεταποίησης σε επίπεδα συρρίκνωσης για τέταρτο διαδοχικό μήνα, τελικά κράτησαν σε αρνητικό έδαφος τους Dow Jones και S&P παρά τη δυναμική επιστροφή των αγοραστών στο τελευταίο μισάωρο της συνεδρίασης.

Ειδικότερα, η τιμή του πετρελαίου «βούλιαξε» σήμερα 6% στα 31,62 δολάρια ανά βαρέλι ενώ νωρίτερα είχε φτάσει να υποχωρεί πάνω από 6,5% στα 31,29 δολ. Αυτή ήταν η πρώτη πτώση μετά από πέντε διαδοχικές ημέρες ανόδου.

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ ανήλθε στις 48,2 μονάδες έναντι 48 τον προηγούμενο μήνα. Μπορεί η μεταποίηση να ενισχύθηκε-έστω οριακά- ωστόσο αυτή ήταν η τέταρτη διαδοχική μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση κάτω από τις 50 μονάδες αποτελεί ένδειξη συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας.

Επιπλέον, η καταναλωτική δαπάνη παρέμεινε αμετάβλητη τον Δεκέμβριο στις ΗΠΑ, το προσωπικό εισόδημα αυξήθηκε κατά 0,3% και το ποσοστό αποταμίευσης αυξήθηκε κατά 5,5% έναντι 5,3% τον προηγούμενο μήνα.

Νωρίτερα, αρνητικός ήταν ο αντίχτυπος και από τη νέα συρρίκνωση της μεταποίησης στην Κίνα καθώς επαναφέρει στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με πτώση 0,11% στις 16.449 μονάδες, ο S&P κατέγραψε απώλειες 0,06% στις 1.939 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,13% στις 4.620 μονάδες.

Στο δείκτη Dow Jones τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των American Express (+2.3%) και Wal-Mart (+2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι 3Μ (-1,5%) και General Electric (-1,4%).

Όπως αναμενόταν, πρωταγωνιστής των απωλειών ήταν ο ενεργειακός κλάδος με τις μετοχές των Chevron και Exxon Mobil να υποχωρούν 0,8% και 1,7% αντίστοιχα.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ επέστρεψε πάνω από το 1,09 έναντι του δολαρίου σημειώνοντας άνοδο 0,6% στο 1,0901 δολ. έναντι 1,0833 την προηγούμενη εβδομάδα. Παράλληλα το γεν ανέκαμψε από το χαμηλό πέντε εβδομάδων σε σχέση με το αμερικανικό νόμισμα στα120,68.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού έπιασε υψηλό τριών μηνών καθώς ενισχύθηκε 1% στα 1.1280 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά τρεις μονάδες βάσης στο 1,95% και του γερμανικού 10ετούς κατά δύο μονάδες βάσης στο 0,35%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v