Το πετρέλαιο έδωσε φτερά στη Wall Street

Ισχυρή άνοδο σημείωσε το αμερικανικό χρηματιστήριο με τον Dow Jones να κερδίζει 175 μονάδες. Υψηλότερα 3,8% η μετοχή της Apple. Στο επίκεντρο τα εταιρικά deals. Απογοήτευσαν τα macro στις ΗΠΑ. Σε υψηλό έξι μηνών το πετρέλαιο. Υποχώρησε το δολάριο.

Κέρδη κατάγραψε η Wall Street με αφορμή την ισχυρή άνοδο της τιμής του πετρελαίου πάνω από τα 47 δολ.

Ειδικότερα ο μαύρος χρυσός έπιασε υψηλό αντίστοιχο της 3ης Νοεμβρίου 2015 καθώς ενισχύθηκε 3,3% στα 47,72 δολάρια ανά βαρέλι. Την άνοδο στο πετρέλαιο στήριξαν τα συνεχή προβλήματα παραγωγής στη Νιγηρία και η «στροφή» στις εκτιμήσεις της Goldman Sachs που πλέον βλέπει έλλειμμα και όχι υπερκορεσμό αργού στις αγορές.

Στο εταιρικό μέτωπο, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την εξαγορά της Anacor από την φαρμακευτική Pfizer έναντι 5,2 δισ. δολαρίων ή 99,25 δολ. ανά μετοχή. Σημειώνεται πως αμέσως μετά την επιβεβαίωση της συμφωνίας εξαγοράς, η μετοχή της Anacor «εκτοξεύτηκε» 55%.

Επιπλέον η μετοχή της Apple ενισχύθηκε 3,8% μετά την αποκάλυψη ότι ο Warren Buffett έχει αποκτήσει μερίδιο 1 δισ. δολ. στον τεχνολογικό κολοσσό. Αυτή είναι η μεγαλύτερη άνοδος των τελευταίων τεσσάρων μηνών.

Στον αντίποδα, απογοήτευσαν τα macro στις ΗΠΑ καθώς ο δείκτης μεταποίησης Empire State «βούλιαξε» στις -9 μονάδες τον Μάιο έναντι 9,6 τον Απρίλιο.

Παράλληλα, προβλημάτισαν και τα οικονομικά στοιχεία στην Κίνα. Συγκεκριμένα η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο αυξήθηκε 6% έναντι 6,8% τον προηγούμενο μήνα, την ώρα που οι αναλυτές ανέμεναν αύξηση 6,6%.

«Τα κατώτερα των αναμενόμενων οικονομικά στοιχεία σε ΗΠΑ και Κίνα επαναφέρουν στο προσκήνιο τις ανησυχίες για την παγκόσμια ανάπτυξη», όπως σημειώνουν οι αναλυτές.

Υπενθυμίζεται ότι την Παρασκευή, το αμερικανικό χρηματιστήριο ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση σε αρνητικό έδαφος κόντρα στα καλύτερα των αναμενόμενων macro στις HΠΑ.

Σήμερα, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1% ή 175 μονάδων στις 17.710, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,98% στις 2.066 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,23% στις 4.775 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο (πέρα από την Apple) σημείωσαν οι μετοχές των DuPont (+2,2%) και Home Depot (+1,8%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Travelers (-0,4%) και Nike (-0,3%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο υποχώρησε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1321 από 1,1309 την προηγούμενη εβδομάδα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού κινήθηκε οριακά υψηλότερα 0,1% στα 1.274 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,74%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v