«Άλμα» 222 μονάδων για τον Dow Jones

Τη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων δύο μηνών σημείωσαν οι Dow Jones και S&P. Σε ιστορικό υψηλό η μετοχή της Amazon. «Βουτιά» 12% για την GAP. Καλά τα στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Επέστρεψε πάνω από τα 44 δολ. το πετρέλαιο. Ενισχύθηκε το δολάριο.

Ισχυρά κέρδη κατέγραψε η Wall Street με ώθηση από την άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Συγκεκριμένα, το πετρέλαιο ενισχύθηκε 2,8% στα 44,64 δολάρια ανά βαρέλι μετά την ανοδική αναθεώρηση των εκτιμήσεων για τις τιμές αργού τα επόμενα χρόνια από την Αμερικανική Υπηρεσία Ενέργειας. Υπενθυμίζεται ότι χθες το η τιμή του μαύρου χρυσού υποχώρησε αισθητά μετά από εκτιμήσεις ότι η παραγωγή πετρελαίου του Καναδά θα επανέλθει – μετά τη μεγάλη πυρκαγιά- στα πρότερα επίπεδα σε διάστημα μόλις μιας εβδομάδας.

Επιπλέον, την ανοδική κίνηση της αγοράς στήριξαν και τα καλά στοιχεία απασχόλησης που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ καθώς τον Μάρτιο οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας ανήλθαν στα 5,76 εκατ. (υψηλό οχτώ μηνών) έναντι 5,61 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, θετικός ήταν ο αντίχτυπος από την μικρότερη της αναμενόμενης αύξησης του πληθωρισμού στην Κίνα. Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, ο χαμηλός πληθωρισμός (2,3% σε ετήσια βάση) αφήνει περιθώρια για την υιοθέτηση περεταίρω μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης προκειμένου να τονωθεί η εγχώρια οικονομική δραστηριότητα.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου γνωστοποίησε η Dean Foods καθώς τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 45 σεντς έναντι 38 σεντς που ανέμεναν οι αναλυτές. Σημειώνεται ότι το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους, η Dean Foods είχε ανακοινώσει ζημιές.

Στον αντίποδα, η διοίκηση της GAP αναθεώρησε προς τα κάτω τις πωλήσεις έτους με τη μετοχή να «βουλιάζει» 11,5%.

Υπενθυμίζεται ότι την Δευτέρα, το αμερικανικό χρηματιστήριο έκλεισε με μικτά πρόσημα καθώς η πτώση της τιμής του πετρελαίου και τα κατώτερα των αναμενόμενων στοιχεία εμπορικού ισοζυγίου της Κίνας καθήλωσαν το αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών.

Στη Wall Street, o Dow Jones έκλεισε με κέρδη 1,26% ή 222 μονάδων στις 17.928, ο S&P κατέγραψε άνοδο 1,25% στις 2.084 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,26% στις 4.809 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Goldman Sachs (+2,5%) και Caterpillar (+2,4%) ενώ πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Wal-Mart (-0,5%) και Pfizer (-0,2%).

Σημειώνεται ότι ο τίτλος της Amazon έπιασε σήμερα ιστορικό υψηλό στα 703 δολ. (+3,5%) μετά την αναβάθμιση της τιμής στόχου στα 1000 δολ. από την Bernstein.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,1% έναντι του ευρώ στο 1,1375 από 1,1385 την προηγούμενη μέρα. Επιπλέον το αμερικανικό νόμισμα ανήλθε σε υψηλό δύο εβδομάδων σε σχέση με το γεν στα 109,30.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,1% στα 1.264 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου σημείωσε άνοδο μίας μονάδας βάσης στο 1,76%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v