Πτώση στη Wall Street υπό «βροχή» μάκρο

Σε αρνητικό έδαφος οι δείκτες στη Wall Street, μετά τα μάκρο που έδειξαν αναπάντεχη άνοδο του πληθωρισμού. Στο επίκεντρο η Fed. Μικρά κέρδη για αργό και χρυσό. Ράλι για τη βρετανική λίρα. Aπώλειες 2% για τη Home Depot.

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, καθώς η άνοδος του πληθωρισμού τον Απρίλιο, με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2013, επαναφέρει στο προσκήνιο το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από τη Fed τον Ιούνιο.

O Dow Jones διολισθαίνει 0,95% στις 17.547 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,04% χαμηλότερα στις 4.725 μονάδες, ενώ o S&P υποχωρεί 0,9% στις 2.048 μονάδες.

Το υπουργείο Εργασίας ανακοίνωσε την Τρίτη ότι ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε 0,4% τον περασμένο μήνα, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Φεβρουάριο του 2013. Τον Μάρτιο είχε ενισχυθεί κατά 0,1%.

Σε ετήσια βάση ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 1,1% από 0,9% τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το υπουργείο Εμπορίου, οι ενάρξεις κατοικιών κατέγραψαν άλμα 6,6% τον Απρίλιο, μετά από βουτιά 8,8% τον Μάρτιο.

Άνοδο 0,7% σημείωσε η βιομηχανική παραγωγή τον Απρίλιο, λαμβάνοντας ώθηση από τις υψηλότερες τιμές στη βενζίνη και στις ενοικιαζόμενες κατοικίες. Είναι μόλις η δεύτερη μηνιαία άνοδος της βιομηχανικής παραγωγής τους τελευταίους οκτώ μήνες. 

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο καταγράφει άνοδο 1,1% στα 48,23 δολάρια το βαρέλι, ενώ ο χρυσός κινείται 0,5% υψηλότερα στα 1.280 δολάρια ανά ουγκιά. 

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύεται έναντι του ευρώ και του γεν, ενώ διολισθαίνει έναντι της στερλίνας. Το βρετανικό νόμισμα διαμορφώνεται 0,5% υψηλότερα έναντι του δολαρίου, εν μέσω αισιοδοξίας ότι θα κερδίσει το "ναι" στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου για την παραμονή της χώρας στην Ε.Ε.

Στο ταμπλό, κέρδη 0,5% σημειώνει η μετοχή της Apple, συνεχίζοντας το χθεσινό ράλι που πυροδότησε η είδηση ότι ο Warren Buffett έχει αποκτήσει μερίδιο 1 δισ. δολάρια στον τεχνολογικό κολοσσό.

Απώλειες 2% σημειώνει η μετοχή της Home Depot.

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v