Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πτώση στη Wall Street

Στο κόκκινο οι δείκτες στη Wall Street, οδεύουν για το πρώτο σερί απωλειών τον τελευταίο μήνα. Στο 1,64% η απόδοση του 10ετούς αμερικανικού ομολόγου. Κάτω από τα $50 το αργό. Βουτιά 1,5% για στερλίνα. Πιέσεις στις μετοχές των JP Morgan και Goldman Sachs.

Χαμηλότερα κινούνται οι αμερικανικές μετοχές, εν μέσω ενός παγκόσμιου sell-off στις χρηματιστηριακές αγορές, καθώς οι επενδυτές στρέφονται στα ασφαλή καταφύγια, ενόψει του βρετανικού δημοψηφίσματος και της συνεδρίασης της Fed για τα επιτόκια. 

Ο Dow Jones σημειώνει πτώση 0,86% ή 150 μονάδες στις 17.827 μονάδες, ο Nasdaq κινείται 1,3% χαμηλότερα στις 4.892 μονάδες, ενώ ο S&P 500 υποχωρεί 1,06% στις 2.093 μονάδες.

Ο δείκτης MSCI world index διολισθαίνει 1,2%, μετά από την επίτευξη υψηλού έξι μηνών στις 8 Ιουνίου. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 καταγράφει πτώση 1,4%. Μόνο 15 από τις 600 εταιρείες του δείκτη βρίσκονται στο πράσινο. Στον Χονκγ Κονγκ ο δείκτης Hang Sen China Enterprises κινείται 2,2% χαμηλότερα.

«Η αγορά έχει κάνει ράλι από τα χαμηλά του Φεβρουαρίου, οπότε οι επενδυτές ενδιαφέρονται να προστατεύσουν τα κέρδη τους καθώς κανείς δεν έχει ξεχάσει πόσο ευμετάβλητες ήταν οι αγορές το περασμένο καλοκαίρι», δήλωσε στο Bloomberg, η Nadia Lovell της JP Morgan. «Mε τα μακροοικονομικά στοιχεία να στέλνουν διαφορετικά σήματα και το βρετανικό δημοψήφισμα, η αγορά συνεχίζει να δίνει μάχη με το συνολικότερο μακροοικονομικό περιβάλλον, όχι μόνο στις ΗΠΑ αλλά σε όλο τον κόσμο. Αυτό είναι με το οποίο παλεύουν οι αγορές», πρόσθεσε. 

Από το μέτωπο των μάκρο, o δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης που καταρτίζει το πανεπιστήμιο του Μίτσιγκαν διολίσθηκσε στις 94,3 μονάδες τον Ιούνιο από 94,7 το Μάιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν ότι θα υποχωρήσει στις 94 μονάδες.

Στα εμπορεύματα, το αργό πετρέλαιο συνεχίζει να κινείται πτωτικά, υποχωρώντας κατά 1,6% στα 49,6 δολάρια το βαρέλι. Νέα άνοδο καταγράφει ο χρυσός, σημειώνοντας κέρδη 0,3% στα 1.275 δολάρια ανά ουγκιά.

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο διολισθαίνει έναντι του γεν και της στερλίνας, ενώ ενισχύεται έναντι του ευρώ. Η ισοτιμία με το ιαπωνικό νόμισμα διαμορφώνεται στα 106,7 γεν το δολάριο.

Βουτιά 1,5% πραγματοποιεί η στερλίνα έναντι του αμερικάνικου νομίσματος, μετά την δημοσίευση δημοσκόπησης που δίνει προβάδισμα 10 μονάδων στο «Brexit»

Συνεχίζεται το ράλι των αμερικανικών ομολόγων. Η απόδοση του 10ετούς τίτλου, η οποία κινείται αντίστροφα από την τιμή, διολισθαίνει τέσσερις μονάδες βάσης στο 1,64%.

Οι μετοχές των τραπεζών και των ενεργειακών εταιρειών δέχονται τις ισχυρότερες πιέσεις. 

Στο ταμπλό, απώλειες πάνω από 1,5% καταγράφουν οι μετοχές των Goldman Sachs και JP Morgan. 

Αλέξανδρος Μανωλάτος [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v