Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Fed δίχασε τη Wall Street

Με μικτά πρόσημα έκλεισε το αμερικανικό χρηματιστήριο στον απόηχο των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της Fed. Μικρή άνοδος για Dow Jones, S&P και πτώση για Nasdaq. Δεύτερη μέρα πιέσεων για το πετρέλαιο. Ανέκαμψε η στερλίνα έναντι του δολαρίου.

Επιφυλακτικά κινήθηκαν οι επενδυτές στη Wall Street μετά τις βαριές απώλειες της Τρίτης.

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκαν τα πρακτικά της τελευταίας συνεδρίασης της Fed, σύμφωνα με τα οποία οι Κεντρικοί Τραπεζίτες διχάστηκαν αναφορικά με τον χρόνο αύξησης των επιτοκίων.

Όπως επισημαίνουν οι αναλυτές, το πλήρωμα του χρόνου πλησιάζει καθώς για πρώτη φορά ακούστηκαν τόσες φωνές υπέρ της αύξησης των επιτοκίων σε συνεδρίαση της Fed.

Νωρίτερα ο αξιωματούχος της Κεντρικής Τράπεζας Bill Dudley υποστήριξε ότι η Fed δεν τηρεί επιθετική στάση με τα επιτόκια γιατί παραμένουν κάποιες αδυναμίες στην αγορά εργασίας.

Σημειώνεται ότι η προοπτική αύξησης των επιτοκίων τον Δεκέμβριο (εκεί ποντάρουν οι περισσότεροι αναλυτές) δίνει ώθηση στο δολάριο. Το αμερικανικό νόμισμα ενισχύθηκε 0,4% έναντι του ευρώ στο 1,1017 από 1,1055 την προηγούμενη μέρα.

Στο μακροοικονομικό μέτωπο, το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας στις ΗΠΑ μειώθηκε στο εποχιακά προσαρμοσμένο μέγεθος των 5,4 εκατ. τον Αύγουστο έναντι 5,8 εκατ. τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, παραμένουν στο προσκήνιο οι ανησυχίες για την βρετανική οικονομία αν και σήμερα η στερλίνα ανέκαμψε 0,8% έναντι του δολαρίου στο 1,2220 δολ. Υπενθυμίζεται ότι την Τρίτη το βρετανικό νόμισμα είχε «βουλιάξει» σχεδόν 2%.

Επιπλέον, αρνητικά αντέδρασε η αγορά στην νέα πτώση της τιμής του πετρελαίου. Οι επενδυτές αναμένουν την συνεδρίαση των χωρών μελών του ΟΠΕΚ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η απόφασή για πάγωμα της παραγωγής. Ο μαύρος χρυσός υποχώρησε για δεύτερη διαδοχική μέρα, τούτη τη φορά κατά 1,2% στα 50,18 δολάρια ανά βαρέλι.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη μόλις 0,09% στις 18.144 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,11% στις 2.139 μονάδες ενώ ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 0,15% στις 5.239 μονάδες.

Στον βιομηχανικό δείκτη, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των Nike (+1.2%) και Travelers Cos (+1,2%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση κατέγραψαν οι τίτλοι των Cisco Systems (-2,2%) και Chevron (-1%).

Επιπλέον, η μετοχή της Apple ενισχύθηκε για έβδομη διαδοχική συνεδρίαση και συγκεκριμένα κατά 1,1%.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού υποχώρησε 0,2% στα 1.253 δολ./oz.

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς έπιασε νέο υψηλό τεσσάρων μηνών καθώς κέρδισε μία μονάδα βάσης στο 1,78%.

Γιάννης Μάρης [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v