Απευλαύνουν 35 ρώσους διπλωμάτες οι ΗΠΑ

Οι κυρώσεις αποτελούν απάντηση στις ρωσικές προσπάθειες να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ, διανήνυσε ο Ομπάμα. Προειδοποίησε ότι θα ληφθούν και άλλα μέτρα που δεν θα γνωστοποιηθούν στο κοινό. Η πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία.

Απευλαύνουν 35 ρώσους διπλωμάτες οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απάντησε την Πέμπτη με κυρώσεις κατά της Ρωσίας για τις κυβερνοεπιθέσεις κατά τη διάρκεια της προεκλογικής καμπάνιας.

Η αμερικανική κυβέρνηση επέβαλε κυρώσεις κατά κορυφαίων Ρώσων αξιωματούχων και υπηρεσιών, ενώ ανακοίνωσε ότι απελαύνει 35 Ρώσους διπλωμάτες από τη χώρα. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι κλείνει δύο ρωσικές κτιριακές εγκαταστάσεις στη Νέα Υόρκη και στο Μέριλαντ.

Αξιωματούχος της κυβέρνησης ανέφερε ότι οι Ρώσοι διπλωμάτες έχουν διορία 72 ώρες να εγκαταλείψουν τη χώρα. Η πρόσβαση στις δύο εγκαταστάσεις δεν θα επιτρέπεται από το μεσημέρι αύριο Παρασκευή.

Στο πλαίσιο των αντιποίνων της κυβέρνησης Ομπάμα, το FBI αναμένεται να εκδώσει έκθεση που θα περιλαμβάνει τεχνικά στοιχεία τα οποία αποδεικνύουν την παρέμβαση ρωσικών υπηρεσιών πληροφοριών στην προεκλογική καμπάνια.

«Οι δράσεις αυτές ακολουθούν επανειλημμένες ιδιωτικές και δημόσιες προειδοποιήσεις προς τη ρωσική κυβέρνηση και αποτελούν μια αναγκαία και κατάλληλη απάντηση στις προσπάθειες να πληγούν τα συμφέροντα των ΗΠΑ κατά παραβίαση των εγκαθιδρυμένων διεθνών κανονισμών συμπεριφοράς» ανακοίνωσε ο κ. Ομπάμα. 

Όπως μεταδίδει το Reuters, o Aμερικανός πρόεδρος προειδοποίησε ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν κι άλλα μέτρα, «τη στιγμή που θα το επιλέξουμε», και «συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων οι οποίες δεν θα γνωστοποιηθούν στο κοινό».

Η πρώτη αντίδραση από τη Ρωσία 

Οι κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία σήμερα από την κυβέρνηση του Μπαράκ Ομπάμα αποτελούν τον «επιθανάτιο ρόγχο πολιτικών πτωμάτων», υποστήριξε ο Κονσταντίν Καζάτσεφ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών σχέσεων του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) της Ρωσίας, σε δηλώσεις του στο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti, σύμφωνα με το ΑΠΕ.

«Η απερχόμενη κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν έχει λόγο, ούτε πολιτικό και ηθικό δικαίωμα να προχωρά σε τόσο δραστικά και καταστροφικά βήματα στις διμερείς σχέσεις με τη Ρωσία», έκρινε ο Καζάτσεφ. «Οφείλω να ζητήσω συγγνώμη για τη σκληρή έκφραση που θα χρησιμοποιήσω αλλά δεν υπάρχει άλλος τρόπος να το περιγράψω παρά ως τον επιθανάτιο ρόγχο (...) πολιτικών πτωμάτων», πρόσθεσε ο ίδιος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v