Με το αριστερό μπήκε ο Μάρτης στη Wall

Με αρνητικές διαθέσεις ξεκίνησε ο Μάρτιος στην αμερικανική αγορά, καθώς η σημαντική μείωση των κατασκευαστικών δαπανών ενίσχυσε τους φόβους των επενδυτών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας. Σε χαμηλό 16 μηνών ο Nasdaq. Σημαντικές απώλειες στις ευρωαγορές.

Με αρνητικές διαθέσεις ξεκίνησε ο Μάρτιος στην αμερικανική αγορά, καθώς η σημαντική μείωση των κατασκευαστικών δαπανών διεύρυνε τους φόβους των επενδυτών για ύφεση της αμερικανικής οικονομίας.

Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν νωρίτερα, οι κατασκευαστικές δαπάνες στις ΗΠΑ υποχώρησαν τον Ιανουάριο κατά 1,7% έναντι προσδοκιών για μείωσή τους μόλις κατά 0,7%, γεγονός που επιβεβαιώνει τα σενάρια ότι η κρίσης στην αγορά κατοικίας των ΗΠΑ συνεχίζεται.

Εξέλιξη που σε συνδυασμό με την υποχώρηση κάτω από το 50% που εμφάνισε ο δείκτης μεταποίησης ISM τον Φεβρουάριο, αν και ήταν μικρότερη των προσδοκιών, προβλημάτισε τους επενδυτές καθώς θεωρείται σημάδι επέκτασης της κρίσης και σε άλλους τομείς της οικονομίας. Σημειώνεται ότι ο εν λόγω δείκτης διαμορφώθηκε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2003 και συγκεκριμένα στο 48,3% από 50,7% που ήταν τον Ιανουάριο.

Εν μέσω αυτού του αρνητικού κλίματος πάντως, ο Dow Jones, που ενδοσυνεδριακά έφτασε να υποχωρεί πάνω από 100 μονάδες, κατόρθωσε να περιορίσει σημαντικά τις απώλειές του και να ολοκληρώσει τελικά την πρώτη συνεδρίαση του μήνα και της εβδομάδας στις 12.258,90 μονάδες, καταγράφοντας οριακές απώλειες 0,06%.

Ο Nasdaq ωστόσο υποχώρησε κατά 0,57% διαμορφούμενος στο χαμηλότερο επίπεδο από τις 3 Οκτωβρίου 2006, ήτοι στις 2.258,60 μονάδες. Αντίθετα ο S&P 500 κατόρθωσε στα τελευταία λεπτά να επανέλθει σε θετικό έδαφος και να κλείσει στις 1.331,34 μονάδες, με οριακά κέρδη 0,05%.

Περιορισμένος ήταν στη σημερινή συνεδρίαση και ο όγκος συναλλαγών, καθώς στο NYSE λίγο πριν τη λήξη της συνεδρίασης είχαν αλλάξει χέρια περίπου 900 εκατ. τεμάχια, με την αναλογία πτωτικών – ανοδικών μετοχών να διαμορφώνεται στο 8 προς 7. Στο επίκεντρο των πωλητών βρέθηκαν οι τίτλοι των Citigroup, iShares:Russ 2000, Thornburg Mortgage, Sprint Nextel, Washington Mutual και Ford.

Στο Nasdaq λίγο πριν την ολοκλήρωση της συνεδρίασης ο όγκος συναλλαγών κυμαινόταν στα 600 εκατ. τεμάχια, με τους πτωτικούς τίτλους να υπερτερούν των ανοδικών σε αναλογία 9 προς 5. Οι περισσότερες πράξεις σημειώθηκαν στις μετοχές των PowerShares QQQ, Intel, Microsoft, Apple και Cisco.

Από τις επιμέρους μετοχές, απώλειες εμφάνισαν αρκετοί τίτλοι του χρηματοπιστωτικού κλάδου, συμπαρασυρόμενοι από την πτώση που κατέγραψαν οι μετοχές των εταιριών ασφάλισης ομολόγων MBIA, Ambac και Financial Guaranty Insurance μετά την δήλωση του δισεκατομμυριούχου Warren Buffett ότι αποσύρει την προσφορά του να επανασφαλίσει χαρτοφυλάκια δημοτικών ομολόγων των εν λόγω εταιριών, ύψους 800 δισ. δολαρίων.

Με πτώση έκλεισε επίσης ο τίτλος της Boeing, μετά την ανακοίνωση ότι ”έχασε” συμβόλαιο με την αμερικανική αεροπορία, αξίας περίπου 40 δισ. δολαρίων.

Σημαντική υποχώρηση σημείωσε επίσης η μετοχή της Thornburg Mortgage, η οποία ανακοίνωσε ότι δεν κατάφερε να διατηρήσει τα margin calls λόγω της συνεχιζόμενης ύφεσης στην αγορά αξιογράφων που σχετίζονται με τα στεγαστικά δάνεια.

Το δικαίωμα της 3Ε σημείωσε άνοδο 2,66%, στα 44,75 δολάρια, ενώ το δικαίωμα της Εθνικής έκλεισε με απώλειες 0,37%, στα 10,89 δολάρια. Κέρδη 2,45% εμφάνισε το δικαίωμα του ΟΤΕ, στα 14,23 δολάρια, ενώ με πτώση 4,55% στα 0,21 σεντς έκλεισε το δικαίωμα της TOUSA.

Εν τω μεταξύ, το light crude oil (συμβόλαιο παράδοσης Απριλίου) κατέγραψε για μία ακόμη συνεδρίαση τιμή ρεκόρ, στα 103,95 δολάρια το βαρέλι, για να διαμορφωθεί τελικά στο κλείσιμο του floor session στα 102,44 δολάρια, καταγράφοντας κέρδη της τάξεως του 0,6%. Την ανοδική του πορεία συνέχισε και ο χρυσός με το συμβόλαιο Απριλίου να καταγράφει νέο ιστορικό υψηλό στα 984,2 δολάρια η ουγκιά, με κέρδη της τάξεως του 0,94%.

Σημαντικές απώλειες κατέγραψαν στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα και η κυριότερες χρηματαγορές της Ευρώπης. Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 5818,60 μονάδες, με πτώση 1,12%, στην Φρανκφούρτη ο DAX 30 υποχώρησε κατά 0,86% και ολοκλήρωσε στις 6.689,95 μονάδες, ενώ στο Παρίσι ο CAC 40 κινήθηκε 1% χαμηλότερα και έκλεισε στις 4.742,66 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v