Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν οι S&P και Nasdaq

Σε επίπεδα ρεκόρ κινήθηκαν οι S&P και Nasdaq με ώθηση από τα ισχυρά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ. Πάνω από τις 21.000 μονάδες επέστρεψε ο Dow Jones. Πτώση 2,6% για τη μετοχή της IBM. Ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου.

Νέα ιστορικά υψηλά έπιασαν οι S&P και Nasdaq

Ανοδικά κινήθηκε η Wall Street μετά τα καλά στοιχεία απασχόλησης στις ΗΠΑ.

Ειδικότερα, ο δείκτης ανεργίας τον Απρίλιο υποχώρησε σε χαμηλό 10 ετών στο 4,4% από 4,5% τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν οριακή άνοδο του δείκτη στο 4,6%. Παράλληλα, δημιουργήθηκαν 211.000 θέσεις εργασίας από μόλις 79.000 τον Μάρτιο. Οι αναλυτές προέβλεπαν λιγότερες νέες θέσεις εργασίας στις 190.000.

«Η σημερινή ισχυρή μέτρηση της απασχόλησης, μετά τα απογοητευτικά στοιχεία του προηγούμενου μήνα, αποτελεί ξεκάθαρη ένδειξη της αναπτυξιακής πορείας της αμερικανικής οικονομίας», σχολίασε αναλυτής.

Στο εταιρικό μέτωπο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Zynga (+12,7%). Συγκεκριμένα οι ζημιές περιορίστηκαν στο ένα σεντς ανά μετοχή και τα έσοδα ανήλθαν στα 194,3 εκατ. δολ. Οι αναλυτές ανέμεναν ζημιές δύο σεντς ανά μετοχή και έσοδα 192,6 δισ.

Επιπλέον, χαμηλότερα 2,6% κινήθηκε η μετοχή της IBM μετά την «αποκάλυψη» του δισεκατομμυριούχου επενδυτή Warren Buffett ότι η εταιρεία του (Beckshire Hathaway) έχει πουλήσει σχεδόν το ένα τρίτο των μετοχών που κατείχε στον τεχνολογικό κολοσσό.

Παράλληλα, στο επίκεντρο του επενδυτικού ενδιαφέροντος βρέθηκαν και οι προεδρικές εκλογές στη Γαλλία. Την Κυριακή οι Γάλλοι καλούνται να επιλέξουν νέο πρόεδρο μεταξύ του Κεντρώου Εμανουέλ Μακρόν και της ευρωσκεπτίστριας Μαρίν Λεπέν. Σημειώνεται ότι όλες οι δημοσκοπήσεις δίνουν πρωτιά στον Μακρόν με ποσοστό άνω του 60%.

Στο μεταξύ, ανέκαμψε η τιμή του πετρελαίου από το χαμηλό πέντε μηνών καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι οι χώρες μέλη του ΟΠΕΚ θα παρατείνουν τη συμφωνία για μείωση της παραγωγής και στο β’ εξάμηνο του 2017. Η συνεδρίαση έχει προγραμματιστεί για τις 25 Μαΐου. Ο μαύρος χρυσός ενισχύθηκε 1,5% στα 46,22 δολάρια ανά βαρέλι. Στην εβδομάδα το πετρέλαιο «βούλιαξε» 6,3%.

Στη Wall Street, ο Dow Jones έκλεισε με κέρδη 0,26% στις 21.006 μονάδες, ο S&P κατέγραψε άνοδο 0,41% στις 2.399 μονάδες και ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 0,42% στις 6.100 μονάδες.

Στην εβδομάδα, ο βιομηχανικός δείκτης ενισχύθηκε 0,3%, ο S&P 0,6% και ο Nasdaq 0,9%.

Σημειώνεται ότι οι S&P και Nasdaq έκλεισαν σε νέο ιστορικό υψηλό.

Στον Dow Jones, τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν οι μετοχές των DuPont (+2,8%) και Verizon (+1,7%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση (πέρα από την IBM) κατέγραψαν οι τίτλοι των Nike (-0,9%) και Visa Inc. (-0,6%).

Στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε σε χαμηλό έξι μηνών έναντι του ευρώ καθώς υποχώρησε οριακά στο 1,0995 δολ. από 1,0885 την προηγούμενη μέρα.

Στην αγορά εμπορευμάτων, η τιμή του χρυσού σημείωσε οριακή πτώση 0,1% στα 1.226 δολ. Στην εβδομάδα το πολύτιμο μέταλλο «βούλιαξε» 3,3%.

Στα ομόλογα, η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς «έχασε» μία μονάδα βάσης και διαμορφώθηκε στο 2,35%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v